4 minuten leestijd (715 woorden)
Aanbevolen 

Vlucht vertraagd, geannuleerd of heeft u de aansluitende vlucht gemist?

vlucht-vertraging-geannuleerd

Iedereen die vliegt maakt het helaas wel eens mee. Je vlucht wordt geannuleerd of is ontzettend vertraagd, waardoor je misschien ook een eventuele aansluitende vlucht mist. 

Reizigers met meer dan twee uur vertraging van een vlucht hebben recht op verzorging tijdens het wachten. Dit is geregeld in een Europese Verordening. Bij vertraging van drie uur of langer hebben ze ook recht op een financiële compensatie.1. Wanneer kun je een beroep doen op de Europese Verordening

Het is mogelijk om een beroep te doen op de Europese Verordening wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan:

  • vertrek met een lijndienstvlucht of chartervlucht vanuit een EU-luchthaven, of
  • vertrek met een lijndienstvlucht of chartervlucht vanuit een luchthaven buiten de EU naar een EU-luchthaven, maar dan alleen bij een vlucht met een maatschappij die in de EU zijn hoofdvestiging heeft
  • een geldig ticket
  • een bevestigde boeking
  • je bent tijdig ingecheckt

Voldoe je niet aan bovenstaande eisen? Dan is het helaas niet mogelijk om een beroep doen op de Europese Verordening.

2. Verzamel informatie en bewijs

Verzamel zo snel mogelijk informatie en bewijs over de oorzaak van de vertraging. De luchtvaartmaatschappij moet kosten die je maakt als gevolg van de vertraging vergoeden zoals kosten voor een hotelovernachting, communicatie met het thuisfront of eten/drinken. Bewaar de bonnen van gemaakte kosten.

3. Waar heb je recht op?

Het Europese Hof heeft bepaald dat je bij een vluchtvertraging van meer dan drie uur ook recht hebt op een financiële compensatie. 

Afstand minder dan 1.500km

aankomsttijd meer dan 3 uur later *

€ 250,-

Vanaf 2 uur vertraging recht op verzorging**

aankomsttijd minder dan 3 uur later* 

€  0,-

afstand binnen EU meer dan 1.500km of

buiten EU van 1.500-3.500km

aankomsttijd meer dan 3 uur later *

€ 400,-

Vanaf 3 uur vertraging recht op verzorging**

aankomsttijd minder dan 3 uur later*

€  0,-

afstand meer dan 3.500km

aankomsttijd meer dan 4 uur later *

€ 600,-

Vanaf 4 uur vertraging recht op verzorging**

Aankomsttijd tussen 3 en 4 uur later*

€ 300,-

* in vergelijking met oorspronkelijke vluchtschema.
** kosten van eten/drinken, noodzakelijke communicatie, en eventueel een hotelovernachting.

Overmacht

Als de vertraging een gevolg is van overmacht heb je geen recht op een financiële compensatie. Je houdt wel recht op verzorging en alternatief vervoer. Van overmacht is sprake als de vertraging ontstaat door situaties waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen bijvoorbeeld bij een orkaan, aswolk van een vulkaan of oorlog.
Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat er bij onvoorziene technische problemen meestal geen sprake is van overmacht.

4. Aansprakelijk stellen

De luchtvaartmaatschappij die de vlucht heeft uitgevoerd is in alle gevallen, ook bij een pakketreis, het aanspreekpunt. Deze luchtvaartmaatschappij stel je aansprakelijk door middel van een brief. Geef aan dat er sprake was van vertraging met de datum, vluchtnummer en luchthaven. En wat de hoogte van de compensatie en overige schade is en op welke rekening dit moet worden gestort. Stuur bewijs mee. De luchtvaartmaatschappij moet binnen een redelijke termijn de vergoeding betalen.

 

5. Schakel het ECC in

Vertrok je niet van een Nederlandse luchthaven? Dan kan het Europees Consumenten Centrum in sommige gevallen bemiddelen. Dit is kosteloos.

6. Klacht bij Inspectie Leefomgeving en Transport

Weigert de luchtvaartmaatschappij te betalen of de compensatie in geld uit te keren (maar in een korting op de volgende vlucht of een waardecheque), klaag dan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. De Inspectie registreert klachten over luchtvaartmaatschappijen en als de klacht gegrond is kan ze de luchtvaartmaatschappij berispen. Let op: de inspectie gaat dus niet de compensatie voor jou verhalen.

Als de luchtvaartmaatschappij de claim afwijst is het mogelijk een civiele procedure te starten bij de kantonrechter. Dit moet binnen 2 jaar na de probleemvlucht. Het besluit van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport is te gebruiken voor argumentatie in de procedure.Indien je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je deze inschakelen om een civiele procedure op te starten.

Daarnaast zijn er ook andere organisaties die bijstand kunnen verlenen. Zij doen dit vaak op basis van no cure no pay. Als je gelijk krijgt, ontvangen zij een percentage van de compensatie. EUclaim is een organisatie die uit hierbij kunt helpen. De organisatie bestaat al jaren en heeft inmiddels al vele passagiers geholpen. 

Bekijk gratis of u recht heeft op een vergoeding tot wel €600 per persoon.

Corona Virus
Meer dan 10 interessante feiten over reizen, onder...