Meer dan 10 interessante feiten over reizen, ondersteund door wetenschap
Genieten van uw vakantie, dat wil toch iedereen. Leest u daarom eerst de onderstaande wetenschappelijk onderbouwde feiten voordat u uw telefoon of laptop in flight modus zet.
1. De jetlag is erger als je van west naar oost reist. Recent onderzoek heeft ontdekt waarom dit gebeurt. Onze interne klok heeft een natuurlijke cyclus van slaap- / waakmodus die iets langer is dan 24 uur. Reizen van west naar oost maakt de dag korter, terwijl reizen van oost naar west de dag langer maakt en daarom gemakkelijker voor de hersenen is om zich aan te passen.
2. Het menselijk brein is ontworpen om iets nieuws te onthouden, dus als je je vakantie voor lange tijd wilt onthouden, moet je ervoor zorgen dat je een dramatische verandering van omgeving ergens in het midden hebt. Stop bijvoorbeeld met zonnen op het strand en maak een boottocht tot diep in het water, of ga een dag naar de bergen.
3. Wanneer u nieuwe mensen ontmoet, in het buitenland of tijdens een zakelijke bijeenkomst, vergeet u vaak hun naam wanneer zij zichzelf introduceren. Wetenschap zegt dat dat niet is omdat je onbeleefd of stom bent, maar omdat je hersenen gefocust zijn op iets anders: hoe maak je een geweldige eerste indruk. De eenvoudigste truc om je grijze stof te helpen zijn werk te doen, is door de naam van die persoon meteen na het horen van de persoon te gebruiken ('Dus Suzanne, wat bracht je naar Amsterdam?')
4. Geluk gedijt wanneer u uw geld uitgeeft aan ervaringen in plaats van aan voorwerpen. Ervaringen geven je een reden om in afwachting en herinneringen te wachten om na afloop van het evenement terug te denken. Bovendien zijn de ervaringen meestal kort en scherp, wat betekent dat je niet genoeg tijd hebt om je aan te passen aan wat er gebeurt en het te normaliseren in je geest, wat gebeurt als je een object koopt.
5. Weet je wat het beste deel van je reis is? Het is eigenlijk helemaal niet tijdens je reis, maar in de plannings- en voorbereidingsfase! Een onderzoek uit 2010 ontdekte dat op vakantie gaan niet noodzakelijkerwijs je gelukkiger maakt (als je je ervaring als 'stressvol' of 'neutraal' beschouwt, dan zullen je geluksniveaus nadat je bent teruggekeerd van dezelfde vakantie hetzelfde zijn als die van een persoon die helemaal niet is weggeweest). Alleen al het anticiperen op de vrije tijd resulteert echter in hogere niveaus van gemelde gelukzaligheid. Dus, waarom zou u nu niet beginnen met plannen!
6. Als u een nudist bent, hebt u een grotere kans tevreden te zijn met uw lichaam en met uw leven als geheel, ongeacht hoe succesvol of aantrekkelijk anderen u ook mogen vinden. Zou je deze nieuwe mogelijkheid overwegen om gelukkiger te zijn?
7. Als je zou willen dat je het lef had om uit een vliegtuig te parachutespringen of een steile klif te beklimmen, is er één ding dat je moet doen: vaker met je meest extreme vrienden spelen. Het blijkt dat het nemen van risico's besmettelijk is.
8. Wist u dat er onderzoek is waaruit blijkt welke talen het gelukkigst zijn, d.w.z. het grootste aantal positieve woorden bevatten? Volgens deze maatregel is de gelukkigste taal Spaans, waarbij Portugees, Engels, Indonesisch en Frans de top vijf halen.
9. Werken tijdens je vakantie is erger dan je zou verwachten. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat het uitpluizen van werkmails op het strand ertoe leidt dat u minder aan uw vakantie herinnert.
10. Er is een verband tussen het type vakantie dat u kiest en uw persoonlijkheid. Introverte mensen kiezen bijvoorbeeld meer voor een bergvakantie, terwijl extroverten kiezen voor een uitje op zee.
11. Frequent vliegen leidt tot gewichtstoename. De meest risicogroep zijn zakenreizigers die meer dan 21 dagen per maand in het vliegtuig stappen.