Deserteurs uit Syrisch leger in TurkijeTussen de Syriërs die de grens over vluchten naar Turkije zitten ook deserteurs uit het leger. Ze willen niet langer schieten op het eigen volk. Het is onduidelijk hoeveel het er zijn, tientallen of meer. Dit is nog volstrekt onduidelijk. Net als de vraag of er nu ernstige scheuren dreigen te komen in het Syrische leger. President Assad riep in zijn tv-toespraak vandaag het leger op de eenheid te bewaren.

 

De top van het leger en de inlichtingendiensten zijn in elk geval strak in handen van Assad. De belangrijkste eenheden, zoals de Republikeinse garde, staan onder bevel van zijn broer Maher. Deze zwaar bewapende en goed getrainde eenheden bestaan overwegend uit alevieten, de sjiítische minderheid waartoe ook de president behoort.

Soennieten

Maar in het gewone leger van 200.000 man, inclusief de dienstplichtigen, zitten ook veel soennieten - de meerderheid in Syrië. En dat is precies de bevolkingsgroep die in opstand is gekomen tegen Assad. De meeste deserteurs uit het leger zijn dan ook soennieten. Toch zijn er nog geen aanwijzingen dat er binnen het leger een scheuring ontstaat langs religieuze breuklijnen. "We moeten voorzichtig zijn met onze aanname dat er een grote muiterij plaatsvindt", zegt Joshua Landis, een Amerikaanse Syrië-kenner aan de Universiteit van Oklahoma. "We hebben er nu nog maar van een paar gehoord, individuele gevallen."

Toch is er ook volgens hem een grote druk van de oppositie op soennitische militairen om niet op hun eigen mensen te schieten. Dit zou al zijn gebeurd in de stad Deir al-Zor, in een soennitische regio in het oosten van Syrië. Het leger zette volgens ooggetuigen tanks in tegen betogers, maar de militairen zouden niet hebben geschoten toen betogers op de tanks klommen.

Splitsing

Volgens Landis zou door deze druk het Syrische regime wel iets kunnen verzwakken. Het zou ook kunnen dat er een omslagpunt komt, waarop een groter deel van het leger deserteert. Na een groot bloedbad bijvoorbeeld. Maar de Syrië-kenner verwacht geen splitsing in de legertop. "Het grootste deel van het leger zal loyaal blijven aan Assad. En als een leger loyaal blijft, zie je dat het heel moeilijk wordt om een regime omver te werpen", zei Landis tegen het tv-station al-Jazeera.

Bovendien is de oppositie in Syrië volgens hem ernstig verdeeld én hebben ze ook geen plek om een eventuele gewapende opstand te beginnen. Zoals bijvoorbeeld in Libië, waar opstandelingen begonnen met de verovering van de stad Benghazi. "Je hebt dan een eigen terrein nodig, een Benghazi, waar mensen worden getraind voor een gevechtsmissie. Maar het Syrische leger is meteen de gebieden ingetrokken waar de demonstraties uitbraken. Ze zullen nooit een Benghazi-achtige situatie laten ontstaan."

Laatste reviews

Vasia Zephyros Beach Boutique
 
7.9
"Prachtige ligging, direct aan een..."
Flamingo Beach Hotel
 
6.9
"Hotel ligt direct aan het..."
Camping Zaton Holiday Resort
 
9.1
BK Bianca Kunnen
"Nette onderhouden grote camping. Veel..."
Hotel Side Sungate
 
8.4
R Rony
" Het hotel is goed..."