Turks CyprusDe Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich bezorgd getoond over het lage tempo waarin de onderhandelingen over de hereniging van Cyprus verlopen. De raad riep de regeringsleiders van het verdeelde eiland in de Middellandse Zee op om de gesprekken te intensiveren.

 

De raad zei, net als eerder VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, dat ‘een oplossing binnen handbereik is’. Het mandaat van de VN-vredesmacht in Cyprus werd maandag met zes maanden verlengd tot 15 december. De troepenmacht bestaat uit zo’n 850 militairen en 65 agenten.

De Veiligheidsraad zei uit te kijken naar ‘beslissende vooruitgang in de nabije toekomst’. De Grieks-Cypriotische president Dimitris Christofias en de Turks-Cypriotische leider Dervis Eroglu werden opgeroepen de onderhandelingen te intensiveren, op een open en constructieve manier met elkaar te praten en samen te werken om overeenstemming te bereiken over een aantal kernpunten. Bovendien heeft de raad gevraagd om de ‘atmosfeer waarin de onderhandelingen plaatsvinden te verbeteren’.

Cyprus werd in 1974 opgesplitst in een Grieks en een Turks deel, nadat Turkije het eiland was binnengevallen. Het eiland sloot zich in 2004 aan bij de Europese Unie, maar alleen het Grieks-Cypriotische zuiden geniet de voordelen van het lidmaatschap.

Meerdere pogingen van de VN om het eiland te herenigen liepen op niets uit. De laatste ronde gesprekken, die in 2008 werden gevoerd door Christofias en de toenmalige Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat, hebben geen noemenswaardige vooruitgang opgeleverd.

Laatste reviews

Vasia Zephyros Beach Boutique
 
7.9
"Prachtige ligging, direct aan een..."
Flamingo Beach Hotel
 
6.9
"Hotel ligt direct aan het..."
Camping Zaton Holiday Resort
 
9.1
BK Bianca Kunnen
"Nette onderhouden grote camping. Veel..."
Hotel Side Sungate
 
8.4
R Rony
" Het hotel is goed..."