Tulpen uit TurkijeDe Turkse politie heeft twee tulpsmokkelende Nederlanders gearresteerd. De 60-jarige Franciscus Johannes Linschoten en de 29-jarige Michael Hubertus Klok wilde met 5236 zaadjes van 160 verschillende planten de Bulgaarse grens oversteken. Dit is de grootste smokkelpoging in Turkije ooit.

 

Onder de planten bevonden zich 57 tulpenbollen van de uiterst zeldzame Fritillaria Michailovskyi, ook wel ‘op-zijn-kop-tulp’ genoemd. Deze soort komt alleen in het Oosten van Turkije voor en wordt onder meer gebruikt in onderzoeken naar Alzheimer en kanker. Het is verboden om de met uitsterven bedreigde tulp te exporteren.

Het tweetal verscheen op de politieradar na een tip van studenten van de universiteit Artvin Çoruh, die ontdekten dat de Nederlanders wel erg veel interesse hadden in zeldzame planten nabij Erzurum. Politieagenten vonden de zaadjes en tulpenbollen in smalle potjes die verstopt waren in een verborgen ruimte van een auto, die met een x-ray nader onderzocht zal worden. De smokkelaars beweren dat de zaadjes en bollen voor hun eigen tuin bestemd waren.

Botanicus Erdal Kaya stelt dat de 160 verschillende soorten planten niet allemaal uit Turkije komen, maar ook uit buurlanden Macedonië, Griekenland, Bulgarije, Iran, Syrië en Georgië. “De smokkel van zeldzame planten is een van de grootste problemen van ons land”, verzucht hij.

Laatste reviews

Vasia Zephyros Beach Boutique
 
7.9
"Prachtige ligging, direct aan een..."
Flamingo Beach Hotel
 
6.9
"Hotel ligt direct aan het..."
Camping Zaton Holiday Resort
 
9.1
BK Bianca Kunnen
"Nette onderhouden grote camping. Veel..."
Hotel Side Sungate
 
8.4
R Rony
" Het hotel is goed..."