Haghia Sophia

Haghia Sophia

 
0.0 (0)
Haghia Sophia

De Haghia Sophia, 'Kerk van de Heilige Wijsheid', behoort tot de grootste bouwkundige prestaties ter wereld. Hij is meer dan 1400 jaar oud en is een bewijs van de verfijndheid van de 6de eeuwse Byzantijse hoofdstad. In de daaropvolgende eeuwen was de kerk van grote invloed op de architectuur. Het enorme bouwwerk werd op twee vroegere kerken gebouwd en in 537 door Justinianus ingewijd. In de 15de eeuw verbouwden de Osmanen hem tot moskee: de minaretten, graven en fonteinen dateren uit die tijd. Talloze steunberen moeten het enorme gewicht van het gevaarte onder controle zien te houden.

De verkenning van de Haghia Sophia

Het eerste Byzantijnse mozaïek ziet u boven de Keizerlijke Poort. Deze is nu de ingang van de kerk, maar vroeger mocht alleen de keizer met zijn gevolg erdoor. Het mozaïek toont een Tronende Christus met knielende keizer en stamt uit 886-912. De keizer zou Leo VI zijn, de Wijze. De opvallendste kenmerken op de begane grond in het schip zijn van de toevoegingen van de Osmaanse sultans, na de verovering van Istanbul in 1453, toen de kerk werd verbouwd tot moskee. De mihrab, de nis die de richting van Mekka aangeeft, werd in de apsis geplaatst, direct tegenover de ingang. De loge van de sultan, als u met uw gezicht naar de mihrab staat links, is gebouwd door de gebroeders Fosatti. Deze Italiaans-Zwitserse architecten voerden in 1847-1849 een ingrijpende restauratie van de Haghia Sophia uit voor sultan Abdül Mecit. Rechts van de mihrab staat de minbar, preekstoel, geplaatst door Murat III (1574-1595). Hij zorgde ook voor de vier müezzin mahfilis, marmeren plateaus voor de lezers van de Koran. Het grootste hiervan ligt naast de minbar.

Het marmeren kroningsvierkant ernaast markeert de waarschijnlijke plek van de Byzantijnse keizerstroon. Vlakbij, in zuidelijke zijbeuk, bevindt zich de bibliotheek van Mahmut I uit 1739, die u door een versierde bronzen deur binnenkomt. Aan de overkant van het schip, tussen twee zuilen, staat de 17de eeuwse marmeren kansel, een aanvulling van Murat IV (1623-1640). Erachter ligt een van de maqsura's. Deze lage, omheinde plateaus werden naast de muren en pilaren geplaatst om ouderen gelegenheid te geven, te zitten, te luisteren en de Koran te lezen. In de noordwest en west hoek staan twee marmeren urnen, waarschijnlijk uit de hellenistische of vroeg Byzantijnse periode. Een rechthoekige zuil achter een van de urnen, de Zuil van ST. Gregorius de wonderdoener, zou genezende krachten hebben. Als u de kerk verlaat, passeert u de Vestibule van de Strijders, genoemd naar de wachters die hier tijdens de dienst op hem wachten. Kijk bij binnenkomst achter u naar het prachtige mozaïek Moeder Gods met Constantijn en Justinianus boven de deur. Het toont Maria met het Kind, geflankeerd door twee belangrijke keizers. Constantijn, rechts van haar, schenkt haar de stad constantinopel. Justinianus biedt haar de Haghia Sophia aan. Het is lang na de dood van beide keizers gemaakt, waarschijnlijk in de 10de eeuw, tijdens het bewind van Basilius II. U verlaat de kerk door de deur die vroeger alleen voor de keizer was bestemd, vanwege de nabijheid van het Grote Paleis.

Galerijen

Een helling voert van de begane grond naar de noordgalerij. Hier vind u het 10de eeuwse mozaïek van Keizer Alexander met schedel. Aan de westkant van dezelfde vleugel bevindt zich een middeleeuwse tekening van een zeilend galjoen. De enige bezienswaardigheid in de westgalerij is een groene marmeren schijf, die de plek van de Byzantijnse keizerstroon markeert. In de zuidgalerij is meer te zien. U gaat eerst door de Poorten van Hemel en Hel, een marmeren doorgang waarvan weinig bekend is, behalve dat die van voor de Osmaanse verovering is. Rechts om de hoek ziet u het Deës-mozaïek van Maria en Johannes de Doper met Christus Pantocrator. In de vloer ertegenover ligt het graf van Enrico Dandalo, de doge van Venetië, die verantwoordelijk was voor de plundering van Constantinopel in 1204. In het laatste deel van de zuidgalerij zijn nog twee mozaïeken te zien. Het rechter mozaïek toont de moeder Gods met Christus, geflankeerd door keizer Johannes II en keizerin Irene. Het andere toont Christus met keizer Constantijn IX Monomachus en keizerin Zoë. Het gezicht van de keizer en keizerin is veranderd. Ter hoogte van de galerij, boven het schip, hangen acht houten platen met kalligrafische inscripties. Ze zijn toegevoegd door de gebroeders Fossati en dragen de naam van Allah, de profeet Mohammed, de eerste twee kaliefen en Hasan en Hussein, twee van de zonen van de profeet die vereert worden als martelaar.

Bovenmuren en koepels

De apsis wordt gedomineerd door een groot en opvallend mozaïek van de Moder Gods met het kind op schoot. Twee andere mozaïeken in de apsis tonen de aartsengelen Gabriël en tegenover hem, Michaël, maar van de laatste zijn alleen fragmenten over. De onthulling van deze mozaïeken op paaszondag in 867 vormde een trimf op de iconoclasten. Drie mozaïekportretten van heiligen sieren de nissen van het noordtimpaan en zijn vanuit het zuid galerij en het schip zichtbaar. Van links naar rechts stellen ze voor: Ignatius de Jongere, Johannes Chrysostomus en Ignatius Theophorus. In de vier pendentieven (de driehoekige, holronde delen aan debasis van de koepel) zijn mozaïeken van zesvleugelige serafijnen. Die in de oostpendentieven dateren van 1346-1355, maar zijn misschien kopieën van veel oudere exemplaren. Die in de westkant zijn 19de eeuwse imitaties van de broers Fossati. De koepel zelf is versierd met koraninscripties. Hij was ooit bedekt met goud mozaïk en het tinkelende geluid van vallende stukjes op de grond was tot de restauratie in de 19de eeuw een bekend fenomeen.

Istanbul

Turkije
min: 5°C
max: 10°C
Wind: 9 km/u
Vochtigheid: 54%
maandag, 08 maart, 2021
17:26:25

9°C

Helder

maandag

5°C/10°C

Helder gedurende de dag.

vrijdag

6°C/11°C

Helder gedurende de dag.

dinsdag

6°C/14°C

Helder gedurende de dag.

zaterdag

9°C/14°C

Overwegend bewolkt gedurende de dag.

woensdag

6°C/12°C

Mogelijk lichte regen gedurende de nacht.

zondag

6°C/13°C

Zwaar bewolkt gedurende de dag.

donderdag

4°C/9°C

Lichte regen gedurende de ochtend.

maandag

8°C/15°C

Licht bewolkt gedurende de dag.

Kaart

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers reviews voor deze listing.
Heeft u al een account?
Reviews (hoe hoger hoe beter)
Waardering
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar