Noord Cyprus

Noord Cyprus

Noord Cyprus

De Turkse Republiek Noord-Cyprus is een onafhankelijke staat op het eiland Cyprus dat enkel erkend wordt door Turkije. Noord-Cyprus grenst enkel aan Cyprus. De hoofdstad van Noord-Cyprus is Nicosia. Een aantal grote steden in Noord-Cyprus zijn: Famagusta, Kyrenia en Morphou.

Land: Cyprus Regio: Noord Cyprus

Noord-Cyprus is een gebied dat in 1974 is veroverd door Turkije. Het gebied is sindsdien onderdeel van de Turkse gemeenschap. In 1983 heeft het zichzelf onafhankelijk verklaard onder luide protesten van de rest van de wereld. Het gebied heeft een grensafscheiding met de rest van Cyprus en betaald met de eigen muntsoort. Het gebied kan op grote steun (zowel politiek als financieel) rekenen van het Turkse vasteland. In Noord-Cyprus wordt o.a. katoen en wijn gewonnen. Noord-Cyprus heeft een kustlijn met zandstranden waar je o.a. kunt duiken. Verder vind je in het gebied meerdere kerken en kastelen.

Het gebied beslaat 3355 km² (een derde van het eiland Cyprus) en er wonen voornamelijk Turken, van wie de meerderheid oorspronkelijk Turks-Cyprioten of deels Turks-Cyprioten zijn. Kolonisten uit Turkije vormen een grote minderheid. Tijdens de bezetting vluchtten veel Grieken naar het zuiden van het eiland – of werden naar het zuiden verdreven – en vrijwel de gehele Turkse minderheid uit het zuiden vluchtte naar het noorden - of werd naar het noorden verdreven. De reden voor de bezetting was dat Griekse Cyprioten - die met 77% de meerderheid vormden - streefden naar enosis, eenmaking met Griekenland. Om dit doel te bereiken voerden enkele Grieks-Cyprioten, met ondersteuning van de junta die toen de macht had in Griekenland, een staatsgreep uit, hetgeen door Turkije als een bedreiging werd gezien voor de Turks-Cypriotische bevolking. Hierop volgde in 1974 een Turkse invasie en in 1983 verklaarde het door Turkije bezette gedeelte zich onafhankelijk onder de naam Turkse Republiek Noord-Cyprus. En sindsdien is er een eigen Vlag van de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze vlag is grotendeels gebaseerd op de vlag van Turkije, waarmee het land nauwe politieke en culturele banden heeft. In het oorspronkelijke ontwerp van 1984 werd de Turkse vlag gebruikt met twee witte strepen eroverheen. Het jaar daarna zijn de kleuren omgedraaid waardoor de huidige vlag is ontstaan. Langs de weg van de Cypriotische hoofdstad Nicosia naar Kyrenia is een enorme Turks-Cypriotische vlag te zien. Deze vlag is van kalk gemaakt en wordt als het donker is door lampen weergegeven. De vlag bevindt zich in de bergen boven Nicosia, waardoor zij vanuit de stad goed te zien is, hetgeen door de Grieks Cyprioten als een provocatie gezien wordt. Naast de vlag is een citaat van Atatürk opgenomen "Ne Mutlu Türküm Diyene".

Foto's

Noord Cyprus
Noord Cyprus
Noord Cyprus
Noord Cyprus
Noord Cyprus
Noord Cyprus
Noord Cyprus

Kaart

Bezoekers-commentaren

Er is nog geen commentaar geschreven voor deze listing.
Heeft u al een account?
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar