Gran Canaria

Gran Canaria

Populair
Gran Canaria

Zon, zee, goudgele stranden, prachtige natuur, waterparken en mooie bezienswaardigheden. Gran Canaria heeft het allemaal! Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit eiland zich tot één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa mag rekenen. In de hoofdstad Las Palmas kun je de koloniale Casa de Colón aanschouwen en in een van de vele bars heerlijke tapas eten. Zonliefhebbers strijken neer op een van de vele zandstranden, zoals het levendige Playa del Inglés en Playa Maspalomas. Laatstgenoemde is bekend om de zandduinen. Hier waan je je dan ook in een woestijn. Ook de moeite waard is een wandeling door de bergen in het binnenland van Gran Canaria. De schitterende uitzichten zullen je zeker bekoren.

Land: Spanje Regio: Gran Canaria

Stranden Gran Canaria

image

Gran Canaria heeft 230 kilometer aan kustlijn en bijna 60 kilometer aan stranden. Maar wat zijn nu de mooiste en leukste stranden van het eiland? De drukke en lange zandstranden vind je bij (grote) badplaatsen in het zuiden zoals Playa del Ingles, Maspalomas of het wat kleinere (maar ook volgebouwde) Puerto Rico. Aan de zuidkust liggen ook rustigere stranden, zoals die van San Agustin, Amadores of Puerto de Mogán, dit laatste plaatsje is sowieso een aanrader met zijn leuke kanaaltjes en knusse oude centrum. De stranden in het noorden van Gran Canaria zijn sowieso een stuk rustiger. Hier vind je kleinere stranden bij vissersdorpjes zoals Agaete en Puerto de las Nieves. Dit laatste dorp heeft een zwart kiezelstrand dat populair is bij de Canarias. Ook hoofdstad Las Palmas met zijn mooie stadsstrand Las Canteras ligt in het noorden.

image

image

Gran Canaria bezienswaardigheden

Las Palmas

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria; een levendig, multiculturele hotspot met de vibe van een drukke Mediterrane of Noord-Afrikaanse stad. Vegueta is het oudste gedeelte van de stad, hier vind je fraaie historische gebouwen, gezellige bars en mooie boetiekjes. De historische straat Triana is de hemel voor shopaholics, je vindt er grote ketenwinkels, exclusieve boetieks maar ook typisch Canarisch handwerk en cadeauwinkeltjes. Aan de andere kant van de stad ligt Playa de las Canteras, één van Spanjes beste stadsstranden. Achter de boulevard kun je heerlijk verdwalen in een doolhof aan kleine straatjes met meer dan genoeg uitstekende restaurantjes.

image

image

Roque Nublo

Een geweldige manier om het vulkanische landschap van Gran Canaria te bewonderen is via de 10 kilometer lange wandeling naar Roque Nublo. Roque Nublo is een tachtig meter hoge basaltrots en één van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Gran Canaria. De wandeling begint in Llanos del Garañon en loopt langs de vulkanische krater Caldera de Tejeda. Het viewpoint bij Fogalera biedt je een onvergetelijk uitzicht over dit bijzonder mooie landschap.

image

Caldera de Bandama

Vanuit Tarifa kun je de top van de 594 meter hoge vulkaan Pico de Bandama bereiken. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het landschap, je kunt zelfs Las Palmas zien liggen. Naast de Pico de Bandama ligt de Caldera de Bandama, de grootste krater van Gran Canaria. Hij heeft een diameter van 1000 meter en is 200 meter diep. Rond de Caldera lopen drie mooie wandelroutes.

image

Dunas de Maspalomas

Vlakbij de toeristenoorden Maspalomas, Costa Meloneras en Playa del Inglés ligt het bijzondere natuurgebied Dunas de Maspalomas. Sinds de jaren negentig is dit gebied beschermd, zo werd voorkomen dat er hotels gebouwd werden. De zandduinen van Maspalomas hebben een prachtige gouden kleur en doen je twijfelen of je niet in de Sahara terecht bent gekomen. Je mag over het zand lopen, maar hou wel de borden en paden aan zodat je de unieke flora niet verstoord. Wil je de volledige (toeristische) woestijn ervaring, maak dan een tochtje op een kameel.

image

Barranco de Guayadeque

De Barranco de Guayadeque is een schitterende kloof in centraal Gran Canaria. De natuur is hier groen en ongerept, bovendien is het gebied een belangrijke archeologische vindplaats van overblijfselen van de Guanchen. Er liggen veel grotten die ooit, maar zelfs nu nog bewoond zijn zoals in het dorpje Cuevas Bermejas. Het Centro de Interpractión ligt ook in een grot bij de ingang van de kloof en laat een tentoonstelling zien over de geologie en fascinerende geschiedenis van de kloof.

image

Mooie (berg)dorpjes

Gran Canaria telt heel veel idyllische dorpjes die je voor even doen vergeten dat je op een super toeristisch eiland zit. Tejeda bijvoorbeeld is een charmant dorpje met een kerkje en steile, bochtige straatjes en schattige witte huisjes. Het ligt op 1000 meter hoogte midden in het indrukwekkende berglandschap. Welke route je ook neemt naar Tejeda, de panoramische uitzichten zijn onbetaalbaar. Teror is ook een bijzonder mooi dorp met authentieke gekleurde huizen met houten balkons en een indrukwekkende basiliek waar het eeuwenoude beeld van Maria bewaard wordt. Gáldar is een authentiek dorp in het noorden met een prachtig historisch centrum gebouwd rondom het levendige Plaza de Santiago. Aan de kust, ook in het noorden van het eiland ligt het pittoreske vissersplaatsje Puerto de las Nieves. Het stadje is de afgelopen jaren populairder geworden maar heeft zijn Canarische sfeer goed weten te behouden. Vanuit Puerto de las Nieves kun je de ferry naar Tenerife nemen.

image

image

image

Museum en Archeologiepark Cueva Pintada

Decennia lange opgravingen en conservering hebben geresulteerd in het bijzondere museum en archeologiepark Cueva Pintada. De grot met geometrische schilderingen en de inheemse nederzetting van vóór de Spaanse verovering zijn tegenwoordig één van de mooiste trekpleisters van Gran Canaria. In het museum leer je alles over het leven en de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Tijdens een wandeling om het park zie je hoe ze leefden en hoe hun huizen eruit zagen. Je kunt het park en de grot alleen onder leiding van een gids bezoeken.

Vliegen naar Gran Canaria

Vanuit Eindhoven of Amsterdam kun je rechtstreekse vluchten naar Gran Canaria boeken. De vluchtduur bedraagt ongeveer 4,5 uur.

Geschiedenis Cran Canaria

Al in de oudheid was het bestaan van de Canarische Eilanden bekend. Phoenisische en later Carthaagse ontdekkingsreizigers bereikten met hun zeilschepen de archipel, maar van langdurige handelscontacten was nog geen sprake. De ontdekkingsreiziger Ptolemaeus tekende op zijn wereldkaart het meest westelijke gedeelte van El Hierro als het einde van de wereld. In die tijd bestonden er vele legendes over de Canarische Eilanden. De Griekse wijsgeer Herodotus betitelde de archipel als, 'daar waar de aarde eindigt liggen de laatste eilanden, die vanuit het avondland bereikbaar zijn. Daarachter heerst het niets'. De Canarische Eilanden zouden, menen enkele vooraanstaande geologen, een deel zijn van Afrika, miljoenen jaren geleden afgescheurd van het vasteland en westwaarts zijn 'gedreven'. Anderen houden het er op dat de eilanden een restant zijn dat overbleef van het geheimzinnige, in de oceaan verzonken werelddeel, Atlantis. Weer anderen, in het bijzonder vulkanologen, denken het tegendeel: de eilanden zouden aanvankelijk vulkanen zijn, van de bodem van de zee omhoog gerezen en daar in de loop der jaren 'aangegroeid'. Door de zee en de lucht meegevoerde zaden zouden in de loop der jaren op de vruchtbare vulkaanhellingen voor die rijke planten en bloemengroei hebben gezorgd. Hoe dan ook, terwijl over het ontstaan van de Canarische Archipel de meningen verdeeld zijn, over de eerste bewoner van de eilanden is in de loop der jaren iets meer zekerheid gekomen. Ofschoon nog steeds veel vragen onbeantwoord blijven. De oorspronkelijke bewoners waren holbewoners, die gedurende vele eeuwen in absolute isolatie leefden. Zij worden ook wel Guanchen genoemd, een naam die afgeleid is van guan (zoon) en Achinech (Tenerife). Recente onderzoeken tonen aan dat er twee hoofdtypen waren: de ene groep bestond uit lange, blonde mensen met blauwe ogen en een hoog voorhoofd en de andere uit stevig gebouwde mediterrane types. Daarnaast zijn er ook Arabische en Berberse kenmerken bij de Guanchen vastgesteld. In de vijftiende eeuw werd de Guanchen-cultuur totaal vernietigd. In 1402 bezette de Normandische graaf Jean de Bethencourt, in opdracht van de Spaanse koning, Lanzarote en drie jaar later ook Fuerteventura en El Hierro. In 1445 kocht Spanje het eilandje La Gomera en na een aantal jaren van hevige strijd nam het ook Gran Canaria, La Palma en Tenerife in. Deze strijd kostte duizenden Guanchen het leven. In de zeventiende eeuw waren de Guanchen als bevolkingsgroep verdwenen. Van oudsher zijn de Canariërs sterk op Zuid-Amerika gericht en vele zijn ook geëmigreerd naar Cuba en Venezuela. De Zuid-Amerikaanse invloed komt op veel manieren tot uiting. Er wordt geen feest gehouden zonder salsa- en calypsomuziek en carnaval wordt op de Braziliaanse wijze gevierd.

Cultuur Gran Canaria

Anders dan op het Spaanse vasteland zijn ze op Gran Canaria erg Zuid-Amerikaans en Caraïbisch georiënteerd. Deze Latijns-Amerikaanse invloeden komen met name tot uiting tijdens carnaval. je ziet er prachtige praalwagens, die zo uit Brazilië lijken te komen. Daarnaast klinkt overal de opzwepende sambamuziek. Een andere overeenkomst met het overzeese gebied is de spraak. De inwoners van Gran Canaria spreken met een accent dat veel op het Cubaans lijkt. Het ajourwerk (openwerk), dat voornamelijk gemaakt wordt op Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura, vormt samen met het borduurwerk van La Palma de grootste variëteit van het textielhandwerk op de Canarische eilanden. Bij het ajourwerk wordt de stof op een raam gespannen en worden de draadjes uitgerafeld. Vervolgens komen de naaisters, die voor de afwerking van de figuren zorgen. Bij het borduurwerk wordt de stof niet op een raam gespannen, maar met spelden op een kussen vastgezet. Het rustieke en de bruikbaarheid zijn op de Canarische Eilanden kenmerkend in de mandenvlechterij. Deze vorm van handenarbeid vindt zijn oorsprong in de landbouwsector en komt daardoor nog veelvuldig voor op de Canarische Eilanden terwijl andere soorten handwerk alleen nog overleven door de belangstelling van verzamelaars en eventuele bezoekers. Het Canarische mandenvlechten wordt gedaan met verschillende soorten materiaal zoals twijgen, riet, palmbladeren, pirgano (zenuw of steel in het midden van een palmblad) en stro. Op de Canarische Eilanden werd het hout vooral bewerkt voor gebruiksvoorwerpen. Ondanks dit feit ontbrak het niet aan prachtige en zorgvuldige vormgeving en decoratie. Gedurende vele jaren heeft houtsnijwerk een belangrijke rol gespeeld in de architectuur, zoals je bij oude Canarische huizen en kerken nog kunt zien. Maar er werden uit hout ook vele andere voorwerpen gemaakt zoals tabakspijpen, meubels, keukengerei, landbouwwerktuigen, spinnewielen en muziekinstrumenten. De hoofdkenmerken van het keramiek handwerk op de Canarische Eilanden zijn rustiek en er wordt geen gebruik gemaakt van een draaischijf. De pottenbakker draait de klei zelf met zijn handen. Om te voorkomen dat de klei blijft plakken op de grond of tafel wordt er wat zand onder gestrooid.

Geografie van Gran Canaria

Gran Canaria behoort tot de Canarische Eilanden, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het eiland is van vulkanische oorsprong. De Canarische Eilanden bevinden zich tien keer dichter bij Afrika dan bij het moederland Spanje. Ze liggen verspreid over een afstand van 480 kilometer. Bij elkaar opgeteld beslaat de eilandengroep een landoppervlakte van 7273 vierkante kilometer met een inwonersaantal van twee miljoen. De eilanden worden ook wel Islas Afortunadas genoemd: de gelukzalige eilanden, die hun naam dankt aan de geografische ligging en het klimaat. Er heerst een combinatie van een Middellandse Zeeklimaat en een subtropisch klimaat. De vorm van de eilanden wordt voornamelijk bepaald door het vulkanische centrale gebergte van waaruit talrijke 'barranco's' (droge rivierbeddingen) in alle richtingen naar zee lopen. Alleen de geologische oudste eilanden (Lanzarote en Fuerteventura) zijn door de tand destijds tot heuvellandschappen afgesleten. De Canarische archipel bestaat uit dertien eilanden waarvan er acht bewoond zijn. De bewoonde eilanden zijn verdeeld in twee provincies: De provincie Santa Cruz de Tenerife, gevormd door de eilanden: La Palma, La Gomera, El Hierro en Tenerife. De provincie Las Palmas de Gran Canaria, gevormd door de eilanden: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en la Graciosa. Gran Canaria staat bekend om zijn diversiteit aan landschappen, stranden en swingend nachtleven en produceert, evenals Tenerife, bananen en tomaten. Het hoogste punt van Gran Canaria, de 'Pico de las Nieves' op 1949 meter, bevindt zich in het midden van het eiland. In het noorden zijn veel bananenplantages en dennenbossen. De westkust daarentegen bestaat uit steil uit zee oprijzende rotswanden. Soms wel tot duizend meter hoogte. In het oosten zijn brede stranden te vinden en in het zuiden echte zandduinen, vooral in de omgeving van Maspalomas. Door de natuurlijke gesteldheid op het eiland tref je veel gewassen aan die in Europa, Afrika en Zuid-Amerika groeien: tomaten, suikerriet, palmen, bananen en pijnbomen. Gran Canaria wordt niet voor niets een minicontinent genoemd. In elk dorpje is altijd wat anders te zien. Ook de natuur verschilt van plaats van plaats.

image

Foto's

Gran Canaria
Gran Canaria

Kaart

Bezoekers-commentaren

Er is nog geen commentaar geschreven voor deze listing.
Heeft u al een account?
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar