Egeïsche kust

Egeïsche kust

Egeïsche kust

De schitterende Egeïsche kust is een populair vakantiegebied aan de zuidwestkant van Turkije. Het is zonder twijfel één van de mooiste en meest gevarieerde gebieden in Turkije dankzij de riante dennenbossen, uitgestrekte olijfboomgaarden en de talrijke door fraaie bospartijen omzoomde baaien. Naast zon, zee, populaire badplaatsen en eindeloze stranden heeft de Egeïsche kust echter ook een indrukwekkend cultureel erfgoed. Hierdoor is de Egeïsche kust niet aleen voor strandliefhebbers, maar ook voor cultuurliefhebbers. De bekendste vakantieplaatsen zijn Bodrum, Marmaris en Kusadasi en elk van deze plekken heeft uitgebreide toeristische voorzieningen. Binnen drieënhalf uur vliegt u vanuit Nederland voor een heerlijk onbezorgde vakantie naar de Egeïsche kust.

Land: Turkije Regio: Turkse Westkust

Bodrum, Marmaris en Kusadasi

Zowel strandliefhebbers, als natuur- en cultuurliefhebbers kunnen aan de Egeïsche kust aan hun trekken komen. De stranden liggen over het algemeen in baaien. Sommige bestaan uit kiezels en op andere plekken vindt u mooie zandstranden. De stranden liggen vaak in een mooie natuurlijke omgeving met op de achtergrond naaldbossen en olijfgaarden. Op het gebied van cultuur vindt u in de badplaatsen Kusadasi, Bodrum en Marmaris zelf diverse bezienswaardigheden, maar daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de historische steden Efeze, Priëne of Kaunos. Een uitstapje naar de Griekse eilanden Rhodos en Kos is vanaf sommige plaatsen aan de Egeïsche kust ook goed te doen. Lekker eten kunt u op vele plekken en in Bodrum, Marmaris en Kusadasi vindt u tevens een uitgebreid nachtleven. Wilt u na een lange nacht rustig bijkomen in de mooie natuur van de streek, gaat u dan eens naar het Kalamaki Nationaal Park of het Bafameer, maar ook elders langs de kust zijn prachtige plekjes te vinden.

Andere plaatsen

Naast de bovenstaande grotere plaatsen, liggen langs de kust nog enkele andere badplaatsen, waar u een heerlijke vakantie kunt doorbrengen. Vaak komen met name de Turken uit eigen land hier zelf vakantie vieren. Sommige plaatsjes, zoals het vissersdorpje Foça, zijn nog niet aangetast door het massa toerisme en hier vindt u nog het authentieke Turkije terug. Özdere is een lange kuststrook met drie verschillende wijken met diverse restaurants en bars. Langs de kust liggen voornamelijk kiezelstranden. Altinkim, dat bij het dorp Didim hoort, is een levendige badplaats met vele restaurants en bars en een aantal (openlucht)discotheken. Gümüldür is een plaats met prachtig lange stranden (blauwe vlag) omgeven door citrus- en olijfboomgaarden. In het dorp vindt u resten van een Apollotempel en verder diverse restaurants waar u zeer smakelijk kunt eten. Cesme tot sot ligt op een schiereiland en is een geliefde bestemming voor surfers, omdat er altijd de wind waait. Cesme heeft een oud centrum en een haven, waar ferry’s richting onder andere Italië vertrekken. In de plaats vindt u tal van eet- en drinkgelegenheden, waaronder veel visrestaurants.

Bezienswaardigheden

Zowel Bodrum, Marmaris als Kusadasi hebben enkele zeer interessante bezienswaardigheden. In Bodrum moet u beslist een bezoek brengen aan het kasteel van Sint Petrus en het Mausoleum van Halicarnassus. In Marmaris vindt u een mooie citadel en een bezienswaardige Caravanserai. Ook in Kusadasi bevindt zich een mooie Caravanserai en daarnaast heeft de plaats een prachtig historisch centrum, waar u zeker eens doorheen moet lopen. In de meeste oude gebouwen bevinden zich tegenwoordig winkels en restaurants. Liefhebbers van de klassieke oudheid kunnen naar Efeze, Aphrodisias, Milas en omgeving en Priëne. Bent u meer een natuurliefhebber, dan is het Kalamaki Nationaal Park een aanrader. U vindt in dit gebied prachtige stranden, ruige rotsen en canyons en het biedt prima mogelijkheden voor een mooie wandeling.

Klimaat

De Egeïsche kust kent een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn en de winters mild. De gemiddelde maximum temperatuur in de zomermaanden ligt boven de 30°. Echter doordat er over het algemeen wind is, voelt het heerlijk aan. Prettige maanden voor een actieve vakantie zijn april, mei en oktober. In de wintermaanden valt vrij veel neerslag, maar temperaturen overdag komen zelden onder de 10° en ’s nachts koelt het niet veel verder af dan 5°.

Geschiedenis

Als u kijkt naar de historische bezienswaardigheden die langs de Egeïsche kust gelegen zijn, dan is meteen duidelijk dat de Grieken en Romeinen hier een zeer belangrijke rol in de geschiedenis hebben gespeeld. Voor de Griekse dominantie leefden in deze streek de Hettieten. Zij heersen tot ongeveer 1200 v. Chr., waarna langzamerhand de Grieken de overhand kregen. Belangrijke steden als Troje en Pergamon zijn langs de Noord-Egeïsche kust te vinden. Behalve de Grieken hebben ook de Romeinen een lange periode over grote delen van het huidige Turkije geheerst. Lange tijd behoort de Egeïsche kuststrook tot het Byzantijnse Rijk. In de 11de eeuw verliest het Byzantijnse Rijk haar macht en moet het delen van Anatolië afstaan aan de Seldjoeken. De Seldjoeken heersen, totdat halverwege de 12de eeuw onrust uitbreekt en uiteindelijk de Ottomanen als winnaars uit de strijd komen. De Ottomanen domineren het gebied lange tijd, totdat Atatürk de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije wint en in 1922 de Turkse Republiek sticht.

Foto's

Bodrum
Bodrum
Marmaris
Marmaris
Marmaris
Marmaris
Troy
Egeïsche kust
Egeïsche kust

Kaart

Bezoekers-commentaren

Er is nog geen commentaar geschreven voor deze listing.
Heeft u al een account?
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar