Varna

Varna

 
0.0 (0)
Varna

Na de hoofdstad Sofia en de historische stad Plovdiv is Varna de derde grote stad van Bulgarije. Deze badplaats aan de Zwarte Zee heeft een eeuwenoude geschiedenis. Vroeger was het strand van Varna overigens aanzienlijk populairder en tegenwoordig zijn het vooral de inwoners van de stad die je op het strand zal treffen. De ideale bestemming dus voor de vakantieganger die op zoek is naar het échte Bulgarije.

Land: Bulgarije Regio: Bulgaarse Rivièra Plaats: Varna

e gemiddelde leeftijd van de inwoners van Varna is opmerkelijk laag. Dat komt omdat Varna ook een universiteitsstad is en ruwweg 20% van het aantal inwoners wordt gevormd door studenten. In vergelijking tot andere steden is en blijft Varna evenwel een industriestad waar de scheepsbouw en -reparatie van oudsher een belangrijke bron van inkomsten vormt. Het is bovendien een belangrijke marinehaven en het marine-opleidingscentrum bevindt zich nog steeds binnen de stad.

Geschiedenis

Ook veel andere zaken herinneren aan de zeevaart, sommige bij naam zoals het grote park, op andere plaatsen zoals in het scheepvaart- of marinemuseum met daarbij het museumschip Drâzhki, is de rijke historie van Varna op dit gebied visueel zichtbaar. De torpedoboot speelde een belangrijke rol tijdens de eerste Balkanoorlog in 1912, toen het de onverslaanbaar geachte Turkse kruiser Humidie tot zinken bracht. In de onmiddellijke nabijheid bevindt zich het Zwarte Zee museum, waar u kennis kunt nemen van de wondere onderwaterwereld van de zee.

Varna is voortgekomen uit de Thracische stad Odessus, die hier zo’n 6 eeuwen voor het begin van onze jaartelling ontstond. Ook toen voerde de industrie al de boventoon, zij het dat het toen meer ging om edelsmeedkunst. Pas in 1972 kreeg men tijdens opgravingen een goed beeld van het verleden en vandaag de dag behoort het gebied tot de belangrijkste archeologische vindplaatsen op de gehele Balkan. U kunt de resultaten van de opgravingen bewonderen in het archeologisch museum van de stad, gevestigd in de vroegere (en grootste op de Balkan) middelbare school voor meisjes, maar ook in Sofia bevinden zich belangrijke resultaten.

Zo is de beroemde goudschat van Varna ondergebracht in het historisch museum aldaar. Maar, er komen nog steeds zeer interessante zaken aan het licht, nog steeds stuit men op nieuwe vindplaatsen en het is inmiddels duidelijk dat Varna ten minste 12 eeuwen lang van grote betekenis was en veel macht bezat. Om die macht werd voortdurend strijd gevoerd met het zuidelijker gelegen Apollonia, het huidige Sozopol. Veel vindplaatsen zijn overigens voor het publiek gesloten. Maar, er is genoeg te beleven in Varna, een stad met bijna 350.000 inwoners en het is altijd goed toeven in het (uiteraard verkeersvrije) centrum, waar de toerist alles vindt wat hij ook in de Kalverstraat of de Keyserley vindt. Voor sommige mensen is het een voorwaarde om zo’n stad bij de hand te hebben, anderen zoeken liever de rust van de omgeving op. Ook leuk, beide mogelijkheden zijn in elk geval goedkoper dan in de lage landen, al liggen de prijzen in de toeristengebieden langs de Zwarte Zee toch wel zo’n 40 tot 50% hoger dan in het binnenland.

Varna

Bulgarije
min: 12°C
max: 16°C
Wind: 18 km/u
Vochtigheid: 76%
zondag, 28 november, 2021
19:28:44

13°C

Licht bewolkt

zondag

12°C/16°C

Mogelijk lichte regen gedurende de ochtend.

donderdag

8°C/13°C

Helder gedurende de dag.

maandag

8°C/19°C

Mogelijk lichte regen tot de avond.

vrijdag

12°C/17°C

Lichte regen en veel wind gedurende de nacht.

dinsdag

1°C/11°C

Regen tot de avond.

zaterdag

0°C/13°C

Regen gedurende de dag.

woensdag

3°C/10°C

Helder gedurende de dag.

zondag

3°C/6°C

Licht bewolkt gedurende de dag.

Foto's

Varna
Varna
Varna
Varna
Varna

Kaart

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers reviews voor deze listing.
Heeft u al een account?
Reviews (hoe hoger hoe beter)
(Water)sporten
Bezienswaardigheden
Kindvriendelijkheid
Lokale bevolking
Openbaar vervoer
Restaurant
Shopmogelijkheden
Strand/ meer
Uitgaansgelegenheden
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar