Side

Side

Populair
 
0.0 (0)
Side

Side behoort tot de populairste zonbestemmingen in Turkije. Vele kilometers aan zandstrand, een groot aantal hotels en een warm klimaat staan garant voor een maandenlange toestroom van toeristen. Side ligt aan de Turkse zuidkust, op zo’n zeventig kilometer van het internationale vliegveld van Antalya. Wie een vakantie in Side boekt die moet rekenen op een gemiddelde transfertijd van één tot ruim anderhalf uur. De totale tijd is mede afhankelijk van de volgorde waarin de transferbus de hotels aandoet.

Land: Turkije Regio: Turkse Rivièra Plaats: Side

Side bestaat eigenlijk uit drie delen. Ten eerste is er de antieke stad Side. Ten tweede is er het hedendaagse centrum van Side en ten derde is er de badplaats Side. Het hedendaagse Side dankt haar naam aan de tijd dat het een havenstad in Pamfylië was. De van oorsprong Griekse stad is gebouwd op een landtong. De restanten hiervan zijn redelijk goed bewaard gebleven. Men noemt dit deel van Side ‘Antiek Side’. Tussen Antiek Side en de haven, op het meest zuidelijke puntje van het schiereiland, is een nieuw centrum van Side ontstaan. Door het centrum vind je ook nog wat stukken van het antieke Side terug zoals een oud badhuis en de Apollo-tempel. Het hedendaagse centrum begint waar je onder de stadspoort doorrijdt of loopt. Dit is geen authentieke stadspoort, maar een later aangebrachte opening in restanten van het aquaduct van Side.

Als je een strandvakantie in Side viert dan is de kans heel erg groot dat je niet in Side zelf terecht komt maar in één van de aangrenzende plaatsen verblijft. Dit zijn Çolakli, Kumköy, Sorgun en Titreyengöl. Sommige hotels liggen zelfs meer dan tien kilometer van het centrum van Side af.

Het weer

Weer Side in de zomermaanden

De in het zuiden van Turkije gelegen badplaats Side is in de zomer een uiterst zonnige bestemming. De temperaturen lopen hier snel op tot in de 30 graden en het is ook zeker niet gek om dagen met 40 graden te hebben in het hoogseizoen. Verstandig om veel te smeren en goed af te koelen dus! Al wordt dat in zee iets lastiger. De gemiddelde zeetemperatuur is in juli tot en met september zo’n 27 graden. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden in Side, afhankelijk van de maand.

Juli en augustus kennen een hoogste gemiddelde temperatuur van 34 graden terwijl de laagste gemiddelde temperatuur rond de 22 graden ligt. Van april tot november is het ‘s avonds nog een aangename 20 graden. De piek ligt tussen juni en september met gemiddeld 30 graden. Gelukkig zorgt de verfrissende zeebries vanaf de Middellandse Zee voor wat verkoeling.

In Side valt er vrijwel geen neerslag in de zomermaanden. Van april tot en met september is er geen enkele maand waarin het meer dan 48 millimeter regent. Juli en augustus zijn naast de warmste maanden ook direct de droogste maanden van het jaar, met respectievelijk slechts 5 en 2 millimeter neerslag. Zonnige dagen zijn er in overvloed, elke dag heeft meer dan 11 zonuren. Het hoogste aantal zonuren vind je in juni en juli met gemiddeld 14 zonnige uren. Een zonvakantie in zomermaanden betekent dus ook echt alleen maar zon, zon, zon!

Weer Side in de wintermaanden

Door het mediterrane klimaat is er in Side maar een korte, koude winterperiode, maar wel met relatief veel regen. De gemiddelde minimumtemperatuur in de wintermaanden is 6 graden en wordt voornamelijk gemeten in de avonden. Vaak begint dit aan het einde van de decembermaand en loopt het door tot eind februari. De laagste gemiddelde dagtemperaturen worden gemeten in januari en februari met een gemiddelde van 11 graden. Terwijl het de koudste periode van Side is, is het alsnog vele malen warmer dan het noorden van Europa waar het die periode vaak rond het vriespunt ligt. Het begin van het jaar is ook de periode waarin de neerslag een piek kent. Het regent vaak en hevig. De natste maand is januari met gemiddeld 238 millimeter, december komt daarna met gemiddeld 223 millimeter neerslag. De maanden november en februari kennen een gemiddelde neerslag van zo’n 150 millimeter. De echte wintermaanden – december, januari en februari – kennen tussen de 10 en 12 dagen met neerslag. Dit betekent dus dat er ook een twintigtal dagen zonder neerslag is!

Side kent in de wintermaanden een laag aantal zonuren, in december zijn er slechts 7 zonuren, het laagste aantal van het hele jaar. Januari en februari kennen er 8 en november heeft gemiddeld 9 zonuren. Ook de zeetemperatuur is flink gedaald: van 27 in de zomer tot 16 in de winter. Warmer dan in Nederland, maar toch te fris om te zwemmen. De wintermaanden zijn dan ook de ideale maanden voor een vakantie waarin je de omgeving van Side wilt ontdekken. Door relatief gezien nog veel zonuren geniet je hier echt van een winterzonvakantie.

Side

Turkije
min: 0°C
max: 0°C
Wind: 0 km/u
Vochtigheid: 0%
Saturday, 01 April, 2023
16:41:47

0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Thursday

0°C/0°C

Foto's

Side
Side
Side
Side
Side
Side
Side

Kaart

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers reviews voor deze listing.
Heeft u al een account?
Reviews (hoe hoger hoe beter)
(Water)sporten
Bezienswaardigheden
Kindvriendelijkheid
Lokale bevolking
Openbaar vervoer
Restaurant
Shopmogelijkheden
Strand/ meer
Uitgaansgelegenheden
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar