Amsterdam

Amsterdam

Populair
 
0.0 (0)
Amsterdam grachten en bruggen

Amsterdam is de perfecte stad voor een stedentrip in eigen land. Sluit aan bij een groep Aziaten voor een rondvaart door de grachten, vier het levenslied in de Jordaan of ga op zoek naar de verborgen kerk. Aan bezienswaardigheden in Amsterdam geen gebrek.

Land: nederland Regio: Noord-Holland Plaats: Amsterdam

Bezienswaardigheden

1. De Dam 

Op de Dam, de koninklijke huiskamer van de Amsterdammers, komen de meest uiteenlopende activiteiten samen. De Nieuwe Kerk, het Koninklijk Paleis en de Beurs van Berlage zijn belangrijke symbolen die voor Nederlanders een begrip zijn. De Dam is historisch gezien het belangrijkste plein van de stad. Oproeren, demonstraties, executies, kroningen en rellen, het gebeurde allemaal hier. Voor de nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is in 1956 het Nationaal Monument opgericht. Elk jaar op 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking rondom deze 22 meter hoge pyloon gehouden.

2. Traditionele proeflokalen

Al in de 16e eeuw waren er jeneverstokerijen in de stad. In hun oudste vorm waren dat branderijen waar medicinale korenbrandewijn werd gemaakt. Bij de stokerijen konden klanten ter plekke een glaasje proeven. Deze traditie is nog niet verloren gegaan, ook nu zijn de ‘proeflokalen’ geliefde plekken voor een borreltje na het werk.

3. Amsterdamse bruggen     

Amsterdam telt ruim 1500 bruggen, vier keer zoveel als Venetië. Water speelde vanaf het ontstaan van de nederzetting een grote rol in de geschiedenis van Amsterdam. De Amstel was de belangrijkste verkeersverbinding en de rivier werd bovendien gebruikt in de verdediging van de stad. In de 17e eeuw werden de grachten als een spinnenweb over de stad gelegd.

4. Historisch Museum        

Voor een boeiende wandeling door de eeuwen kunt u terecht in het Historisch Museum, ondergebracht in een voormalig weeshuis. Het museum vertelt interessante verhalen over de tolerantie, de handelsgeest en de eigenzinnigheid van de inwoners van de stad die al eeuwenlang mensen uit de hele wereld aantrekt. De ‘Grand Tour’ is een ontdekkingsreis door zeven eeuwen stadsgeschiedenis in 23 zalen.

5. Rondvaart door de grachten

Amsterdam vanaf het water bekijken is de beste en meest toepasselijke manier om alle bezienswaardigheden te zien. In alle rust laat u de schoonheid van eeuwenoude grachtenhuizen aan u voorbij trekken en tegelijkertijd sluit u de hectiek van de tegenwoordige metropool buiten. De meeste rondvaarten vertrekken vanaf het Stationsplein en het Damrak.

6. De Wallen   

Het oudste deel van de stad en het oudste beroep van de wereld – in Amsterdam zijn deze twee onafscheidelijk verbonden. Met een geschat aantal van 8000 werkzame hoeren per jaar neemt Amsterdam (ruim 760.000 inwoners) een toppositie in Europa in. Het ‘red light district’ blijft in de winter meestal sneeuwvrij; door de vele fors verwarmde kamertjes ligt de temperatuur enkele graden hoger dan elders in de stad.

7. Verborgen kerk

Achter de gevel van het mooie grachtenhuis Oudezijds Voorburgwal 40 schuilt een geheim: een huiskerk van in het nauw gedreven katholieken. In het Ons Lieve Heer op Solder- museum volgt u de sporen van de katholieken die in het protestantse Amsterdam van eind 16e tot eind 18e eeuw hun geloof alleen in het geheim mochten belijden. De zolderkerk bevindt zich nog in de originele toestand.

8. De Negen Straatjes     

Negen historische straatjes tussen de chique grachten vormen een van de meest geliefde winkelgebieden. In het vroegere handwerkerswijkje vindt u de leukste, origineelste en mooiste winkels van de stad.

9. De Gouden Bocht     

De duurste grachtenhuizen van Amsterdam aan de Herengracht vormen een erehaag voor de bezoeker. Hier belegden vermogende patriciërs en reders hun geld in royale percelen en representatieve stadsverblijven. Veel panden neigen wat voorover. Dat heeft niet met verzakken te maken; in de 17e en het begin van de 18e eeuw was het op vlucht bouwen een geregelde bouwwijze, mogelijk om de dure gevel tegen regen te beschermen en het hijsen eenvoudiger te maken.

10. Het joodse verleden   

De joodse bevolking heeft eeuwenlang zijn stempel gedrukt op Amsterdam. De stad stond vroeger bekend als ‘Mokum Allef’ – ‘Stad A’ in het Hebreeuws. In het ‘Jeruzalem van het westen’ konden zij hun geloof vrij belijden. Totdat ze ook in Amsterdam niet meer gewenst waren. Tijdens de bezetting deporteerden de nazi’s bijna alle hier wonende joden naar vernietigingskampen in Oost-Europa.

11. Het Museumplein

Het grootste plein van de hoofdstad is een trefpunt van museumliefhebbers uit de hele wereld. Aan het plein ligt het Rijksmuseum, waar De Nachtwacht (1642) van Rembrandt het bekendste werk is. Ook het Van Gogh Museum, met de grootste collectie van zijn schilderijen ter wereld en het Stedelijk museum liggen aan het Museumplein. Het plein wordt ook voor grote manifestaties gebruikt.

12. Het Vondelpark     

Voor veel Amsterdammers het Vondelpark het dierbaarste stadspark. Het 1,5 kilometer lange en 48 hectare grote rijksmonument vormt een oase van rust in de hectische stad. Tot halverwege de 20e eeuw bleef het park in eigendom van particulieren. Omdat de onderhoudskosten niet meer op te brengen waren werd het aan de stad geschonken. De naam dankt het park aan het plaatsen van een standbeeld van schrijver/dichter Joost van den Vondel (1582-1674).

13. De Pijp   

Het levendige straatbeeld weerspiegelt de grote variatie aan nationaliteiten, samengepakt in de voormalige arbeiderswijk. De veelzijdigheid weerspiegelt zich overal; in de restaurants met hun exotische gerechten, de winkels met de enorme verscheidenheid en natuurlijk de beroemdste markt van de stad: de Albert Cuypmarkt.

14. De Jordaan  

Smalle stegen, een knusse sfeer en veel kroegen en winkeltjes drukken een stempel op  Amsterdams leukste buurt. De meeste straten in de Jordaan zijn vernoemd naar bloemen en planten. Uit Frankrijk gevluchte hugenoten die hier neerstreken zouden de buurt daaarom ‘hun tuin’ hebben genoemd, jardin en dat verbasterde.

15. Hofjes in de Jordaan

De overvloedige rijkdom van de Amsterdamse elite in de Gouden Eeuw wierp talrijke vragen van ethische aard op. Antwoord van veel welgestelden was het schenken van een deel van hun vermogen ten behoeve van de minder bedeelden. Zo ontstonden woonprojecten voor armen en ouderen, de zogenaamde hofjes. De meerderheid hiervan ligt in de Jordaan.

De geschiedenis van Amsterdam

Waar 800 jaar geleden niets meer dan een drassig veengebied lag, prijkt nu de grootste historische binnenstad van Europa, met maar liefst 165 grachten, 1.539 bruggen en 6.800 beschermde gebouwen. Wat bezielde de Amsterdammers om in dit onherbergzame landschap een stad op palen te bouwen?

1200 – 1585: Van vissersdorp naar internationale haven

De eerste bewoners van Amsterdam zijn boeren en vissers uit Waterland, die in het veengebied waar de de Amstel in het IJ uitmondt, een gunstige plaats vinden voor hun vloot, bedrijf en huisvesting. Ze strijken neer op de dijken aan de oevers van de Amstel, bouwen er een kerk (de Oude Kerk) en leggen in de riviermonding een sluisdam aan. Zo ontstaat er een zeehaven (het Damrak), een binnenhaven (het Rokin) en naast de dam zelf een marktplein. Als de Amsterdammers in 1275 tolprivilege ontvangen, nemen handel en scheepvaart een grote vlucht en komt de nederzetting tot bloei. Tussen 1300, het jaar dat Amsterdam stadsrechten verwerft, en de eerste helft van de 15e eeuw, groeit de bevolking zó snel, dat de stad drie keer met nieuwe grachten en burgwallen moet worden uitgebreid. Er vestigen zich vele kloosters, zoals het Begijnhof en het klooster van de Paulusbroeders (de huidige Oude Walenkerk). De schippers vinden vertier in de kroegen en bordelen aan de wallen, tegenwoordig ook wel bekend als de Rosse Buurt. Van de vele houten huisjes die in de middeleeuwse kern worden gebouwd, kunnen we er tegenwoordig nog twee bewonderen: het bruine café ’t Aepgen op Zeedijk 1 en het Houten Huis op het Begijnhof.

1585 – 1672: De Gouden Eeuw

Hoewel Amsterdam al stevig aan de weg timmert als zeevarende natie en stapel- en opslaghaven, breekt er na de opstand tegen de Spaanse koning in 1578 een periode van ongekende voorspoed aan. Na de Val van Antwerpen (1585) ontwikkelt Amsterdam zich tot ’s werelds grootste haven met een vloot die weldra de wereldzeeën domineert. Dankzij de oprichting van de Beurs van Amsterdam en de Amsterdamsche Wisselbank wordt de stad ook het financiële hart van de wereld. De godsdientvrijheid trekt welgestelde en geleerde immigranten aan uit verschillende hoeken van Europa. Het liberale Amsterdam ontpopt zich tot het kloppend hart van de werelhandel, kunst en wetenschappen.

In de 17e eeuw groeit de stad uit haar voegen en wordt de beroemde grachtengordel aangelegd: welgestelde koopmanslieden laten er hun luisterrijke woon- en pakhuizen bouwen, rijkelijk versierd met ornamenten in renaissancestijl en de voor de grachtenhuizen zo kenmerkende trapgevels. Ten westen van de grachtengordel wordt langs de bestaande sloten de karakteristieke Jordaan aangelegd, met zijn kleine huisjes en ateliers voor ambachtslieden. Gilden, schutterijen en particulieren geven opdracht tot grote meesterwerken – we kennen allemaal de Nachtwacht van Rembrandt - en het stadsbestuur laat Jacob van Campen het imposante neoclassicistische Stadhuis op de Dam bouwen. In 1632 opent de eerste Universiteit van Amsterdam, het Athenaeum Illustre, haar deuren. Amsterdam wordt een metropool die haar weerga niet kent.

1672 – 1813: Van decadentie tot de Franse Tijd

Hoewel Amsterdam door de oorlog tegen Engeland en Frankrijk in 1672 zijn hegemonie op de wereldzeeën kwijt is, duurt de welvaart onverminderd voort. De kooplieden leggen zich toe op het bankwezen – en met succes: vorsten uit heel Europa komen in Amsterdam geld lenen om hun oorlogen te financieren en op de Beurs van Amsterdam, de oudste effectenbeurs ter wereld, wordt er lustig op los gespeculeerd. De rijke patriciërs ontpoppen zich echter langzaamaan tot een decadente regentenklasse, die zich liever bezighoudt met haar chique stadspaleizen dan met het besturen van de stad. Corruptie en vriendjespolitiek tieren welig en de onvrede onder de bevolking neemt toe. De Patriotten vragen de Fransen de regering omver te werpen en aldus geschiedt.

In 1795 wordt de Bataafse Republiek uitgeroepen. Dit betekent een dramatische achteruitgang voor Amsterdam. Napoleon brengt orde in de rechtspraak en de Amsterdamse bureaucratie, maar de handel ligt volledig stil, de Amsterdamsche Wisselbank gaat failliet en de Republiek raakt veel van haar koloniën kwijt. Een groot deel van de bevolking is tot de bedelstaf veroordeeld. Amsterdam loopt leeg. Als in 1813 op de Dam in Amsterdam het Koninkrijk der Nederlanden wordt uitgeroepen, kan de stad aan haar wederopbouw beginnen.

1813 – heden: Hoofdstad van het Koninkrijk der Nederlanden

Het duurt even, maar halverwege de 18e eeuw vindt stoomenergie eindelijk ingang in de Amsterdamse industrie. In 1839 rijdt de eerste stoomtrein tussen Amsterdam en Haarlem en in 1876 wordt Amsterdam via het Noordzeekanaal direct met de Noordzee verbonden, wat een enorme stimulans betekent voor de Amsterdamse stoomvaart. De bevolking neemt gestaag toe, maar de stad wordt nog altijd begrensd door de Singelgracht. Als het Vondelpark in 1864 wordt aangelegd, wordt het nog merendeels omringd door weilanden! De eerste stadsuitbreiding vindt eind 19e eeuw plaats richting het westen, het zuiden (de beroemde Pijp en het Museumkwartier), het oosten en het noorden.

Het uiterlijk van Amsterdam ondergaat een drastische verandering: historische grachten maken plaats voor geplaveide straten en door de aanleg van het Centraal Station, kijkt men vanaf de Prins Hendrikkade niet langer uit op het IJ. In de eerste helft van de 20e eeuw breidt de stad verder uit naar de Baarsjes en het karakteristieke Amsterdam Zuid, die beide voor een groot deel door Berlage en De Klerk (Amsterdamse School) worden ontworpen.

De crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog brengen de stadsuitbreiding tot stilstand. Slechts een klein aantal van de 70.000 Amsterdamse joden overleeft de oorlog en tijdens de strenge hongerwinter van ‘44/’45 sterven velen van honger en kou. “Mokum” verliest 10% van zijn bevolking.

In de jaren zestig wordt Amsterdam na San Francisco de tweede hippiestad van de wereld. Amsterdam bevestigt eens te meer de reputatie van stad waar alles kan. Het Nationaal Monument op de Dam en het Vondelpark zijn geliefd onder hippies van over de hele wereld en Provo’s, die zich tegen de gevestigde orde verzetten. Sinds eind jaren zestig geldt er een liberaal softdrugsbeleid en verschijnt de coffeeshop in het Amsterdamse straatbeeld.

Tijdens de hoogconjunctuur in de jaren zeventig kent Amsterdam opnieuw een toestroom van immigranten. De stad wordt verder uitgebreid naar Zuid-Oost (waaronder de Bijlmer), Nieuw West, Buitenveldert en verder naar het noorden. De meest recente uitbreidingen (waaronder Nieuw Sloten, IJburg en de Zuid-As) trekken architectuurliefhebbers van over de hele wereld aan.

Vandaag de dag telt de stad ruim 740.000 inwoners met 176 verschillende nationaliteiten

Amsterdam

nederland
min: 13°C
max: 24°C
Wind: 13 km/u
Vochtigheid: 87%
Monday, 16 May, 2022
23:01:36

15°C

Helder

Monday

13°C/24°C

Overwegend bewolkt gedurende de dag.

Friday

13°C/23°C

Vanaf de middag regen.

Tuesday

16°C/24°C

Overwegend bewolkt gedurende de dag.

Saturday

13°C/18°C

Licht bewolkt gedurende de dag.

Wednesday

17°C/24°C

Overwegend bewolkt gedurende de dag.

Sunday

12°C/19°C

Overwegend bewolkt gedurende de dag.

Thursday

12°C/24°C

Mogelijk lichte regen tot de avond.

Monday

12°C/20°C

Overwegend bewolkt gedurende de dag.

Foto's

Vondelpark Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Het wapen van Amsterdam
Amsterdam
Het wapen van Amsterdam
Vondelpark Amsterdam
de wallen Amsterdam
De dam
De Dam, het monument op de dam
Museumplein Amsterdam
Bezienswaardigheden Amsterdam
Het vondelpark
Amsterdam
Amsterdam Arena
Amsterdam
Amsterdam

Kaart

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers reviews voor deze listing.
Heeft u al een account?
Reviews (hoe hoger hoe beter)
(Water)sporten
Bezienswaardigheden
Kindvriendelijkheid
Lokale bevolking
Openbaar vervoer
Restaurant
Shopmogelijkheden
Strand/ meer
Uitgaansgelegenheden
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar