Agia Galini

Agia Galini

Populair
 
0.0 (0)
Agia Galini

Agia Galini (wat "heilige vrede" betekent) is een charmant, maar toeristisch dorpje in de Baai van Messara in het zuiden van Kreta. Het ligt op een steile heuvel een beetje noordelijk van Matala op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad Heraklion. Het lijkt voornamelijk uit hotels en tavernas te bestaan langs met bougainvillas getooide stijle trappen de heuvel op. In Agia Galini zijn allerlei voorzieningen zoals souvenirwinkels, supermarkten en banken. Het dorp Agia Galini wordt bezocht door vele toeristen, maar de sfeer is er toch leuk. Er zijn gezellige terrasjes waar je wat kunt gaan drinken en het strand is goed. Zo overvol als het op sommige andere bestemmingen op Kreta kan zijn (bv. Chersonissos, Malia) is het hier niet en daardoor is erop het strand genoeg ruimte voor alle bezoekers.

Land: griekenland Regio: kreta Plaats: Agia-Galini

Als je in Agia Galini verblijft kun je een dagtocht maken met de boot naar het Preveli palmenstrand. Dit strand is een van de mooiste stranden van het eiland Kreta. Het ligt aan het einde van een rivier die het in twee splitst. Het is beroemd en fotogeniek vanwege de vele palmbomen die er staan. Dit palmenbos is helaas in het jaar 2010 getroffen door een grote brand waardoor ongeveer de helft ervan is verbrand. Een andere excursie met de boot die vanuit het dorp wordt georganizeerd gaat naar de strandjes van Agios Georgios in de volgende baai.

De haven van Agia Galini is knus en interessant met hoge kliffen, bloemen, een rivier, zicht op de witte bergen en bovendien een goed (kiezel) strand. Aan één kant van de haven op een heuvel / verhoging staan de standbeelden van Ikaros en Daidalos, die uitkijken over de baai. Deze twee mythologische figuren vlogen met vleugels die met was waren bevestigd aan hun lichaam. Ikaros kwam te dicht bij de zon en de was smolt, waardoor hij in de zee stortte (bij het eiland Ikaria). Waarom de twee standbeelden dan ook hier staan was mij eerst een raadsel, maar decoratief en mooi zijn ze zeker. Volgens de Mythe zijn Ikaros en Daidalos na hun ontsnapping aan Koning Minos naar Agia Galini gevlucht (dat toenderijd, in de Minoïsche tijd, Soulia heette) en vanaf deze rots weggevlogen. Vanaf de plek waar de standbeelden staan - die makkelijk te voet is te bereiken - heb je ook een mooi uitzicht over het dorp en de zee.

Het strand van Agia Galini ligt aan de zijkant van het dorp, is ongeveer 1 kilometer lang en is ook geschikt voor kinderen omdat het niet zo stijl in de zee afloopt. Erachter ligt een kleiner nudisten strand met even helder zeewater. Aan de oostzijde van Agia Galini zijn interessante grotten die te bereiken zijn met een excursie-bootje. Er zijn genoeg barretjes en andere uitgaansgelegenheden om ook in de avond nog het een en ander te gaan doen. Er is ook een camping in het dorp.

Agia Galini heeft ongeveer 800 inwoners, maar tijdens het hoogseizoen trekt het dorp en de omgeving ongeveer 2500 toeristen per dag aan. Agia Galini is zeker een bezoekje waard. Het is nog niet overvol maar er is wel het een en ander aan vertier. Ook de echt lelijke betonnen kolossen zoals je die soms in sommige toeristische bestemmingen kunt aantreffen, ontbreken hier. Voor de auto's is er maar één weg en de rest van het dorp is dus autovrij. Agia Galini leeft voornamelijk van het toerisme maar in de wijdere omgeving worden ook veel groentes verbouwd (voornamelijk tomaten en komkommers). Voor de kust van het dorp Agia Galini liggen de kleine Paximadia eilanden. Naar deze eilandjes zijn ook georganizeerde boottochtjes.

Agia Galini werd in 1884 gesticht op dezelfde plek waar het antieke Soulia lag. Dit was de haven van het oude Syvritos, een Minoïsche stad. In 640 na Christus werd het stadje door piraten verwoest en pas tijdens de Venetiaanse periode werd het weer opgebouwd. Het floreerde als een economisch centrum voor de export van olijfolie en andere produkten uit Kreta. Het kerkje Galini Christos stamt uit Middeleeuwen en is gebouwd op de ruïnes van een Artemis tempel. Bij het bouwen van huizen in Agia Galini zijn diverse oudheden opgegraven, zoals graven en 2 granieten zuilen. Deze zijn tentoongesteld in de kerk van het dorp.

Het verhaal gaat dat de naam Agia Galini afkomstig is van de Byzantijnse keizerin Eudocia, die tijdens haar reis naar het heilige land in een storm belandde. Zij bad tot de heilige Maria en vroeg om haar hulp. Ze beloofde een kerk te bouwen op de plek waar ze veilig aan land zou komen. Ze belandde veilig aan de kust van het huidige Agia Galini en ze liet hier een kerk bouwen. Ze noemde deze kerk de Panagia Galini (de vredige Maria). In de loop van de jaren veranderde de naam in Agia Galini (de heilige vrede). De restanten van de kerk zijn nog te zien op de begraafplaats van Agia Galini. Een andere theorie is dat het dorp is venoemd naar de kerk die boven op de oude Artemis tempel werd gebouwd en die Galini Christos (de vredige Christus) heet. Het huidige dorp Agia Galini dateert uit 1884 toen families van Melampes en uit andere buurdorpen met de bouw begonnen.

Agia-Galini

griekenland
min: 23°C
max: 31°C
Wind: 13 km/u
Vochtigheid: 64%
Wednesday, 10 August, 2022
10:48:36

29°C

Helder

Wednesday

23°C/31°C

Helder gedurende de dag.

Sunday

22°C/29°C

Hoge luchtvochtigheid gedurende de dag.

Thursday

23°C/31°C

Hoge luchtvochtigheid gedurende de dag.

Monday

22°C/29°C

Hoge luchtvochtigheid gedurende de dag.

Friday

23°C/32°C

Helder gedurende de dag.

Tuesday

24°C/29°C

Hoge luchtvochtigheid gedurende de dag.

Saturday

23°C/30°C

Hoge luchtvochtigheid gedurende de dag.

Wednesday

25°C/32°C

Hoge luchtvochtigheid gedurende de dag.

Foto's

Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini
Agia Galini

Kaart

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers reviews voor deze listing.
Heeft u al een account?
Reviews (hoe hoger hoe beter)
(Water)sporten
Bezienswaardigheden
Kindvriendelijkheid
Lokale bevolking
Openbaar vervoer
Restaurant
Shopmogelijkheden
Strand/ meer
Uitgaansgelegenheden
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar