Italië

Italië

Italië

Italië is de culturele schatkamer van Europa. Alleen al met de hoofdstad Rome ben je zo een goede week zoet. Bezoek het Colosseum en stel je voor hoe de gladiatoren zich voelden voor aanvang van de strijd. Wandel over het Forum Romanum en waan je in het oude centrum van Rome, ooit het epicentrum van het Romeinse Rijk. Ga langs bij de Paus in het Vaticaan, bewonder het Piazza Novana, de Trevi-fontein en het Pantheon. Rome is een stad om keer op keer naar af te reizen, er rond te lopen en je te verbazen dat zoveel moois zich op één plek kan bevinden.

Maar Italië heeft nog veel meer mooie steden. Florence, de Renaissancestad bij uitstek. Het hippe Milaan met zijn modetraditie. Pisa met zijn scheve toren. Venetië natuurlijk, de meest romantische stad op aarde, vol charmante kanalen, steegjes.

Land: Italië

Geschiedenis

Italië was in de oudheid het centrum van het Romeinse Rijk dat door de eeuwen heen uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Op veel plaatsen in Europa zijn er nog resten te vinden uit deze periode. De macht van de romeinen zou duren tot het einde van de vijfde eeuw na Christus. Na de Romeinen raakte Italië in verval is veel van de schoonheid van het land verloren gegaan. De stad Rome bleef in deze periode leider van de katholieke kerk en had hierdoor nog steeds een groot overwicht in grote delen van Europa. In de eeuwen die volgden werd Italië geheel of gedeeltelijk overheerst door de Arabieren, Ostrogoten, de Franken(onder leiding van Karel de Grote) en de Normandiërs. Vanaf de elfde eeuw gaat Italië weer een rol van betekenis spelen met steden als Pisa, Genua en Venetië. Het is ook in deze periode dat Dante zijn “Goddelijke Komedie schrijft”. Dit wordt gezien als de start van de Italiaanse literaire cultuur. Hierna begon ook de Italiaans renaissance met beroemde namen als Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Titiaan en Rafael. Na de reformatie nam de macht van de kerk en dus ook van Italië sterk af in Europa. Na het congres van Wenen werd er begonnen met de eenwording van Italië dat hiervoor nog bestond uit verschillende onafhankelijke koninkrijken en staten. Dit leidde in 1961 tot de eerste Italiaanse staat. Het zou echter nog tot het einde van de Tweede Wereldoorlog duren voordat het huidige Italië gevormd werd. Italië is tegenwoordig uitgegroeid tot een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Ieder jaartrekken er miljoenen toeristen naar het land toe. De meeste toeristen verblijven hier of in een van de steden of aan een meer of aan de kust. Het maak eigenlijk niet uit waar je in Italië naartoe gaat het landschap is er altijd prachtig en het eten is er heerlijk. Het is niet voor niets dat de Italiaanse keuken één van de populairste keukens ter wereld is.

Het weer

Er komen in Italië drie verschillende klimaatsoorten voor. Het overgrote deel van het noorden van Italië heeft een gematigd zeeklimaat met aangename maar koele zomers en zachte winters. De neerslag is in dit deel van Italië vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld. In het centrale en zuidelijke deel komt het mediterrane klimaat voor. Deze klimaatsoort kenmerkt zich door de warme droge zomers en zachte winters. In het uiterste noorden van Italië komt het hooggebergte klimaat voor. Deze klimaatsoort kenmerkt zich door de extreem lage temperaturen die hier voor kunnen komen en de grote hoeveelheden sneeuw die er in de wintermaanden valt en daarna lang blijft liggen. Qua weer zijn de lentemaanden vaak de beste maanden om een bezoek te brengen aan Italië. De dagen zijn er dan al aangenaam warm zonder dat het er heet wordt. De gemiddelde neerslag wordt in deze periode geleidelijk minder en er de zonne-uren nemen toen. De zomermaanden in Italië kunnen behoorlijk heet worden, zeker in het zuidelijke deel van het land en op de verschillende eilanden. Met regelmaat zal het kwik in deze periode van het jaar richting de veertig graden Celsius gaan en soms zelf erover. Dit zijn temperaturen die in het noordelijke deel van het land niet zo snel zullen voorkomen. In het noorden van Italië is het in de wintermaanden mogelijk om te wintersporten. Het zijn voornamelijk de Dolomieten die erg populair zijn als wintersportgebied.

Foto's

Italië
Italië
Italië
Italië
Italië
Italië
Italië
Italië
Italië
Italië

Kaart

Bezoekers-commentaren

Er is nog geen commentaar geschreven voor deze listing.
Heeft u al een account?
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar