Cyprus

Cyprus

Populair
Cyprus

Voor Nederlanders en Belgen is Cyprus vooral een vakantiebestemming. De invoering van de euro op een moment heeft ervoor gezorgd dat men inzag dat de reputatie van Cyprus als duur vakantieland geen juist beeld was. Ook is de onterechte veronderstelling dat Cyprus één van de vele Griekse eilanden was langzaamaan uit de gedachte van de toeristen uit de Benelux verdwenen. Cyprus heeft als één van de meest zonzekere en warme vakantiebestemmingen van Europa dan ook niet meer te klagen van de belangstelling. Het toerisme is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten geworden op het eiland Cyprus.

Land: Cyprus

Ligging Cyprus

Cyprus is het meest zuidoostelijke land van Europa. Geografisch gezien ligt het eigenlijk al in Azië, veel buitenlandse sites delen Cyprus regelmatig in bij het Midden-Oosten. De relatie die het eiland heeft met het Midden-Oosten is die van een belangrijke haven- en handelsplaats. Zo is Cyprus een belangrijke schakel in het vervoeren van goederen tussen Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De havenstad Limassol is daarom dan ook één van de belangrijkste havensteden in de hele regio.

Noord-Cyprus

Het eiland Cyprus is al jarenlang onderwerp van een conflict tussen Grieks Cyprioten en Turks Cyprioten. De Grieks-Cyprioten vormen een aanzienlijke meerderheid van ruim driekwart van de totale bevolking op het eiland. Om te voorkomen dat deze groep aansluiting van Cyprus bij Griekenland zou forceren, heeft Turkije in 1974 een deel van het eiland bezet. Tijdens deze invasie is er 3335 vierkante kilometer grondgebied bezet. In 1983 heeft het bezette gebied zichzelf onafhankelijk verklaard. De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt echter alleen door Turkije erkend. Europa en de rest van de wereld zien dit noordelijke deel van Cyprus als bezet gebied. Diverse pogingen om tot een oplossing te komen hebben tot heden weinig opgeleverd. Wel is het reizen tussen de Republiek Cyprus en Noord-Cyprus beter mogelijk geworden.

Officiële naam: Republiek Cyprus
Continent: Europa (politiek) en Azië (ligging)
Oppervlakte: 9.251 km²
Hoofdstad: Nicosia
Landcode: CY, CYP
Inwoneraantal: 1,18 miljoen inwoners (2017)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 1.951 m (Olympus)
Afstand (Amsterdam – Nicosia): 2.949 km
Vliegtijd: circa 4 uur

Het klimaat van Cyprus

Cyprus heeft een mediterraan klimaat  met zachte winters en warme droge zomers. Van alle Europese eilanden is Cyprus in de zomer één van de meest zonzekere en warme eilanden. Zelfs in oktober kunnen temperaturen de 30 graden grens ruim passeren. Dit warme klimaat werkt als een magneet op toeristen, die vanaf half mei tot half oktober een bijna 100% garantie hebben op goed strand- en zonweer.

De winterperiode

In de maanden november en december kan het nog aangenaam zijn langs de zuidkust, maar daarna is het toch echt gedaan met het mooie weer. De wintermaanden zijn zacht maar relatief nat. Zo'n 95% van alle neerslag op Cyprus valt in de periode november tot en met april. Om te overwinteren is Cyprus net te koel en te wisselvallig.

Skiën op Cyprus

Het in het binnenland gelegen Troodos-gebergte is in de winterperiode wintersportgebied. In de maanden januari en februari kan er in sommige delen geskied worden als er voldoende sneeuw gevallen is. Verwacht geen kilometerslange pistes zoals in bijvoorbeeld de Alpen, maar het is toch zeker een leuke ervaring om in dit prachtige natuurgebied de latten onder te binden.

Hitte

De zomermaanden zijn in Cyprus warm en erg droog. Langs de kust is het nog wat uit te houden, maar Nicosia is vaak te heet in juli en augustus. temperaturen tussen de 35 en 40 graden zijn dan meer regel dan uitzondering. De enige plek waar je in de zomer verkoeling kunt vinden buiten het zeewater is het Troodosgebergte. Het verschil met de zuidkust is overdag meestal zo'n acht tot tien graden, waardoor bij kusttemperaturen van bijvoorbeeld 35 graden het in de bergen een aangename 25 tot 28 graden is.

Eten en drinken

De Cypriotische keuken lijkt erg veel op de keukens van de omringende landen. Er zijn uiteraard vooral grote overeenkomsten met de Griekse en de Turkse keuken. Wie van verse vis, heerlijke gegrilde vleesgerechten en fantastische salades houdt die zal hier niet snel verhongeren. Typisch Cypriotisch is het serveren van meze, een grote selectie van lekkernijen. Door in een restaurant een mezeschotel te bestellen kun je met het hele gezelschap op een fantastische wijze kennismaken met al het lekkers dat Cyprus te bieden heeft.

Bezienswaardigheden Cyprus

Choirokoitia

De archeologische site Choirokoitia (ook gespeld als Khirokitia) staat sinds het jaar 1998 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze historische plek stamt uit zo’n zevenduizend jaar voor Christus en is één van de oudste steden ter wereld. Opvallend zijn de ronde vormen die binnen de stadsmuren gebouwd zijn. Bezoekers zullen vooral de reconstructie van de voormalige nederzetting te zien krijgen, die naast de oorspronkelijke archeologische site gebouwd is.

Troodosgebergte

Wandelen, fietsen, van de natuur genieten, historische dorpjes bezoeken, skiën, de warmte in de zomer ontvluchten... dit is slechts een korte opsomming van wat het Troödos gebergte te bieden heeft. Tijdens de meeste winters kun je hier aan wintersport doen op Olympus, de hoogste berg van Cyprus. Tijdens alle zomers is het berggebied een plek waar je dankzij de vele bomen en de hoogte kunt genieten van een temperatuur die gemiddeld vijf tot meer dan tien graden lager ligt dan aan de warme kust. Het hierboven vermeldde Kykkos-klooster staat in de Troödos, net als het tevens fraaie Troöditissa-klooster.

Archeologische site van Paphos

De gehele stad Paphos staat vanwege de grote archeologische waarde op de werelderfgoedlijst van Unesco. De plek die voor toeristen interessant is, is de archeologische site in Kato Paphos. Op een enorme oppervlakte kun je indrukwekkende mozaïek vloeren zien van villa’s uit de oudheid, oude monumenten en allerlei archeologische vondsten. vanaf het archeologische park heb je een fraai uitzicht over het hedendaagse Paphos.

Rots van Aphrodite

Ongeveer 25 kilometer ten oosten van de populaire badplaats Paphos ligt in de zee een rots waar volgens de legende Aphrodite, de godin van de liefde, geboren zou zijn. Wat betreft vormgeving stelt de rots weinig bijzonders voor, maar voor wie interesse heeft voor de geschiedenis van Aphrodite en Cyprus die zal zeker de moeite willen nemen om dit stukje gesteente te bekijken.

Haven van Paphos

Kato Paphos, het toeristische deel van het stadje Paphos (Pafos), heeft iets wat je in andere populaire vakantieplaatsen zoals Agia Napa, Limassol en Larnaca niet direct aan zul treffen en dat is een zeer sfeervol haventje waar je zowel overdag als ‘s avonds heerlijk aan het water kunt eten, drinken en flaneren. Deze oude haven van Paphos mag dan ook niet ontbreken in de top tien van bezienswaardigheden op Cyprus.

Pano Lefkara

Het oude dorpje Lefkara staat bekend om het fameuze Lefkara-kant en het zilverwerk dat hier vervaardigd wordt. In de winkels kun je beide producten volop kopen. Als je geluk hebt en door de sfeervolle steegjes loopt zie je de dames van Lefkara werken aan kanten producten. In het folklore museum kun je zien hoe men vroeger leefde en werkte op Cyprus.

Kykkos klooster

Op 1140 meter hoogte staat het beroemdste klooster van Cyprus: het Kykkos-klooster. Het oorspronkelijke klooster dat opgedragen is aan de Maagd Maria is inmiddels bijna duizend jaar oud. Het klooster is echter meerdere keren hersteld of herbouwd vanwege catastrofale branden, de laatste in 1853. Het belangrijkste object binnen het museum is het Maria-icoon. Het Kykkos-klooster heeft is de Cyprioten een nationale bedevaartplaats.

Verdeelde stad Nicosia

De stad Nicosia is geen schilderachtige plaats waarbij je weggeblazen wordt door de schoonheid van de straten. Het is vooral een plek waar men woont en werkt. Wat echter wel bijzonder aan Nicosia is, is dat het een van de weinige overgebleven verdeelde steden ter wereld is. De fysieke scheidslijn door de stad met daarachter een soort van spookgedeelte wat je vanuit sommige plekken kunt zien vormen een een bezienswaardigheid op Cyprus die men liever niet zou hebben. Als je toch in Nicosia bent dan kun je meteen het Cyprus-museum, het Aartsbisschoppelijk paleis en het Iconen-museum bezoeken.

Kourion

Ten westen van Limassol ligt een plateau met daarop een belangrijke archeologische site: Curium ofwel Kourion. De bouwwerken van de voormalige stad zijn redelijk goed bewaard gebleven. De uitgestrekte ruïnes bevatten een aantal zeer goed bewaarde mozaieken, publieke baden, het Huis van Achilles en een necropool. Verder staat er een Apollo Hylates tempel en een mooi Grieks-Romeins amfitheater.

Uitgaansleven in Ayia Napa

Schaal je jezelf in bij de categorie ‘jong, snel en wild’? Dan moet je naar Ayia Napa gaan om te feesten. Door het massatoerisme is Ayia Napa niet de meest bijzondere plaats van Cyprus, uitgaan kun je hier echter wel uitstekend tot in de late uurtjes. Lange tijd is Ayia Napa zelfs ‘het nieuwe Ibiza’ genoemd waar alle beroemde dj’s graag draaiden. Inmiddels is de hype rondom Ayia Napa afgenomen. Het uitgaansleven is er echter nog steeds bovengemiddeld goed (juni t/m september).

Geschiedenis Cyprus

De geschiedenis van Cyprus is bepaald geweest door de vaak strategische ligging van het op culturele gronden als Europees beschouwde maar geografisch Aziatische eiland aan de uithoeken van de grote rijken in de loop der tijden. Ook de bodemrijkdommen van Cyprus maakten het eiland een begeerd goed. Hierdoor is de geschiedenis van Cyprus in feite een geschiedenis tussen oost en west in het klein.

± 9500 v.Chr. Rond 9500 v.Chr. zijn vermoedelijk de eerste mensen op Cyprus gekomen om te jagen. Deze jagers vestigden zich niet definitief op het eiland.
± 8500-8000 v.Chr. De eerste definitieve bewoners vestigen zich op het eiland en nemen diverse dieren zoals honden, katten, runderen en geiten mee naar Cyprus.
± 8000-3000 v.Chr. Kolonisatie vanuit Klein-Azië naar Cyprus. Tijdens deze periode onstaan er meerdere nederzettingen op het eiland.
± 3000-2300 v.Chr. Begin van het winnen en gebruiken van het talrijke koper dat de bodem van Cyprus rijk is. Cyprus wordt een belangrijk handelsstation tussne Griekenland, Kreta, Egypte en de Levant. Cyprus is onafhankelijk ten opzichte van de omliggende rijken en landen.
± 1500-1100 v.Chr. De Late Bronstijd, waarin het tot op heden nog niet ontcijferde Cypro-Minoïsch schrift ontwikkeld wordt
± 1100-750 v.Chr. De IJzertijd, waarin Cyprus opbloeit tot het middelpunt van de handel in de regio
± 709-669 v.Chr. Assyrische periode, waarvan vastgesteld is dat de koningen van Cyprus de macht van de Assyrische koningen Sargon II en Esarhaddon erkenden.
± 560-545 v.Chr. Egyptische periode: Egypte had het oppergezag over Cyprus en gebruikte de Cypriotische vloot om de positie van Egypte in Palestina en Syrië te versterken
525-333 v.Chr. De Perzische periode: Cyprus erkent in 545 v.chr. het gezag van het Perzische Rijk en wordt vanaf 525 v.Chr. bezet door de Perzen. De Grieken probeerden tevergeefs in 450 v.Chr. Cyprus te bevrijden van de Perzen. Bij de vrede 2 jaar later is het eiland in Perzische handen gebleven.
333-76 v.Chr. De Hellenistische periode: mede door steun van de aanwezige Grieken op het eiland slaagt Alexander de Grote erin Cyprus toe te voegen aan het Hellenistische rijk van Ptolemeus van Egypte.
76 v.Chr.-330 De Romeinen veroveren in 76 v.Chr. Cyprus en maken het eiland een provincie van het Romeinse rijk. Tijdens deze periode is er een vrij grote immigratie van Joden op Cyprus dat tijdelijk leidt tot een Joodse machtsovername gedurende de periode 115-117.
Paphos is tijdens deze periode de hoofdstad van Cyprus.
330-1192 De Byzantijnse periode, waarin Cyprus behoort tot het Byzantijnse Rijk. Tussentijds is Cyprus van 649 tot 966 is Cyprus vrijwel continu in handen geweest van moslims, maar na diverse mislukte pogingen in de periode 876-966 om Cyprus van de Arabieren af te nemen slagen de Byzantijnen er pas in 966 in om het eiland definitief te heroveren.
1192-1489 Het Koninkrijk Cyprus
1489-1571 De Venetiaanse periode: de weduwe van de laatste koning van Cyprus was van invloedrijke Venetiaanse afkomst en is de reden dat Cyprus in 1489 gekoloniseerd werd door de Venetianen. De enige interesse van de Venetianen was de grondstoffen die Cyprus rijk is.
1571-1878 De Ottomaanse periode: in 1571 veroverden de Ottomanen het eiland. In 1573 heeft Venetië Cyprus definitief aan de Ottomanen gegeven. Tijdens deze drie eeuwen hebben veel Turken zich op het eiland gevestigd. Deze periode wordt door de meesten ook gezien als de bron van het conflict tussen de Grieks Cyprioten en Turks Cyprioten op het eiland. Grieken werden onderdrukt door de Turkse minderheid, kerkleiders werden gevangen genomen en de relatie met het sinds 1821 onafhankelijke Griekenland werd zoveel mogelijk op een laag pitje gezet.
1878-1960 De Britse periode: in 1877 bezetten de Britten samen met de Russen het eiland en in 1878 verpachtte de Turksen Cyprus aan Groot-Brittanië. In 1925 heeft Groot-Brittanië Cyprus definitief ingelijfd als Britse kroonkolonie. Veel Britse invloeden zijn nog zichtbaar in het hedendaagse leven op Cyprus: men rijdt er links, er wordt veel Engels gesproken en de toeristen komen nog steeds voornamelijk uit Engeland.
Omdat Cyprus in Britse handen was is het ook betrokken in de Tweede Wereldoorlog. De Italianen, die aan de kant van de Duitsers vochten, hebben diverse bombardementen uitgevoerd op Cypriotische steden en dorpen. Het aantal doden is beperkt tot 21, maar de materiële schade is enorm geweest.
Aan het eind van de Britse periode wilde de Griekse bevolking op Cyprus aansluiting met Griekenland, de Enosis. In de periode 1955-1958 zijn er diverse gevechten geweest tussen Grieks-Cyprioten en de Britse bezetters.
1960-1974 De onafhankelijkheid van Cyprus: na eeuwenlange bezettingen door diverse machthebbers werd Cyprus in 1960 eindelijk een zelfstandige staat. Groot-Brittanië, Griekenland en Turkije maakten onderlinge afspraken over de verdeling van de macht, de indeling van het bestuur en de kieswet en belastingwetgeving. Opvallend was dat de Turks-Cypriotische minderheid een naar verhouding te grote macht kregen en een veto-recht dat aanleiding is geweest tot meerdere conflicten tussen de Grieks- en Turks-Cyprioten. In 1963 zijn er diverse geweldsuitbarstingen geweest door deze conflicten, gevolgd door een wapenstilstand op 24 december 1963.
De Britten hebben samen met de Grieken en Turken tijdelijke oplossingen bedacht, maar deze konden niet voorkomen dat het van tijd tot tijd weer flink mis ging. Regelmatig braken er gevechten uit en zijn er op bestuurlijk niveau de nodige botsingen geweest.
Een staatsgreep uitgevoerd op 15 juli 1974 uitgevoerd door Griekse soldaten van de nationale garde zorgen voor een chaotische situatie op het eiland waarbij de Turks Cyprioten toekeken hoe voor- en tegenstanders van de Grieks-Cypriotische leider Makarios elkaar dagenlang bestreden.
1974 Vijf dagen na de mislukte staatsgreep door Grieks-Cypriotische soldaten landden Turkse soldaten op Cyprus nabij Kyrenia. De Turkse invasie trok door naar de hoofdstad Nicosia en de Grieken konden vrijwel alleen maar toekijken hoe de Turken het land binnendrongen om hun deel van Cyprus op te eisen. Besprekingen tussen Griekenland, Turkije en Cyprus leidden niet tot een oplossing waarna de Turken op 14 augustus 1974 een nieuw offensief begonnen waarbij ze het noordelijke deel van het eiland veroverden. De Grieken werden uit het noorden naar het zuiden verdreven en de Turks Cyprioten verlieten het zuiden en trokken naar het door Turkije bezette noordelijke deel van het eiland.
1974-heden Tot heden is er sprake van een tweedeling van het eiland: het zuiden van Cyprus in de hoedanigheid van de Republiek Cyprus, het noorden als de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (T.R.N.C.), zoals de Turken dit deel van Cyprus sinds 1983 noemen.
Turkije is momenteel het enige land ter wereld dat T.R.N.C. als zelfstandige staat erkent, de rest van de wereld ziet Noord-Cyprus als bezet gebied.
In 2004 is de Cyprus toegetreden tot de Europese Unie, waardoor Turkije formeel gezien een deel van het grondgebied van de Europese Unie bezet. Ondanks diverse pogingen tot een oplossing te komen is er tot heden nog steeds sprake van een tweedeling van het eiland en van de hoofdstad Nicosia.

Foto's

Cyprus

Kaart

Bezoekers-commentaren

Er is nog geen commentaar geschreven voor deze listing.
Heeft u al een account?
Positief & Negatief
Over Mij
Commentaar